Új esély a betegeknek: megtéríti az állam az egészségügyi intézményeiben elérhetetlen beavatkozások árát

Új esély a betegeknek: megtéríti az állam az egészségügyi intézményeiben elérhetetlen beavatkozások árát

Üdvözlik a Krónika által megkeresett szakemberek, hogy a kormány múlt heti ülésén lehetővé tette a romániai magánkórházakban vagy külföldi klinikákon végzett, az itthoni állami egészségügyi rendszerben elérhetetlen kezelések állami finanszírozását.
Nem kell mélyen a zsebükbe nyúlniuk ezentúl azoknak a betegeknek, akiket a román állami egészségügyi rendszerben nem tudnak kezelni, így magánklinikához vagy külföldi kórházhoz kell fordulniuk: a kormány múlt heti ülésén elfogadott intézkedéscsomag értelmében az állam kifizeti ezeket a kezeléseket. Az egészségügyi minisztérium tájékoztatása szerint a szükséges anyagi erőforrást a szaktárca költségvetéséből biztosítják.

Florin Buicu, a képviselőház egészségügyi bizottságának elnöke nagyon jónak tartja azt, hogy a magánklinikán elvégzett beavatkozásokat is támogatja ezentúl az állam. A Szociáldemokrata Párt szakpolitikusa a Krónika megkeresésére úgy fogalmazott:

azon túl, hogy a külföldi kezelés helyettesítésével több pénz marad az államkasszában, a tárca intézkedése újabb befektetéseket hozhat a magánszférában.

Kérdésünkre, hogy a PSD számol-e azzal a lehetőséggel, hogy például egy klinikavezető orvos, aki magánkórházzal is rendelkezik, különböző módszerekkel késleltetheti vagy akár gátolhatja az állami klinika korszerűsítését, Buicu elmondta, hogy amennyiben ezt meg meri tenni, másnaptól már nincs mit keresnie az állami klinika élén. „Amúgy a kórházak beruházási, fejlesztési stratégiája nincs a klinikavezetőkre bízva, ezt menedzserek hajtják végre” – tette hozzá a honatya.

Hírdetés

Lapunk arra is kíváncsi volt, hogyha valóban olyan hatékony az intézkedés, miért nem vezették be akár öt–tíz esztendővel korábban. Válaszában a képviselőház egészségügyi bizottságának elnöke kifejtette, hogy évekkel ezelőtt lényegesen alacsonyabb volt a magukat a román egészségbiztosítási pénztár pénzén külföldön kezeltető páciensek száma.

Bizonyos feltételek mellett eddig is lehetett kérni a külföldi kezelés, illetve beavatkozás finanszírozását, mondta megkeresésünkre Dragoş Tatu, a Kovászna Megyei Egészségbiztosítási Pénztár igazgatója. A beütemezett külföldi kezelést vagy műtétet az S2 vagy korábban E112 nyomtatvány alapján fizette ki a biztosító. Ezt abban az esetben hagyták jóvá, ha egy időben több feltétel teljesült:

a kezelésnek vagy műtétnek benne kellett lennie a romániai egészségügyi szolgáltatások alapcsomagjában, másrészt bizonyítani kellett, hogy az országban nem tudják időben elvégezni, vagyis a beteg állapota és a betegség evolúciója miatt sürgős beavatkozásra van szükség.

A betegnek fel kellett mutatnia egyetemi központban dolgozó szakorvos ajánlását, valamint a külföldi klinika által kiállított dokumentumot, hogy fogadják a beavatkozásra. Külföldi kezeléseket az egészségügyi minisztérium is finanszíroz, ez esetben azt kell bizonyítani, hogy a szükséges beavatkozást nem tudják elvégezni Romániában, viszont ha a beteg meg is szerzi a jóváhagyást, a román állam utólag téríti meg a költségeket.

A betegnek és a rendszernek is előnyösebb, ha a bonyolult, ritka beavatkozásokat, kezeléseket egy helyen, jól felszerelt intézményben, tapasztalt, rutinos szakember végzi el – fogalmazott megkeresésünkre András-Nagy Róbert, a sepsiszentgyörgyi sürgősségi kórház igazgatója. Rámutatott, például Svédországból átküldik Franciaországba egy ritka idegsebészeti beavatkozásra a betegeket, mert inkább megéri a svéd biztosítónak kifizetni a szolgáltatást, mint létrehozni kevés betegért egy hasonlóan korszerű központot.

– vallja a kórházigazgató.


Forrás:kronikaonline.ro
Tovább a cikkre »