Új éra küszöbén állunk a rák gyógyításában?

Új éra küszöbén állunk a rák gyógyításában?

Az onkológusok szerint új korszak köszönt be a rák kezelésében a precíziós gyógyszerek alkalmazásának köszönhetően. Az onkológusok és rákkutatók nemrég megvalósuló világkonferenciáján 30 ezer orvos vett részt, és jó részük egyetért abban, hogy a precíziós módszerek áttörést jelenthetnek a daganatok kezelésében.

 

Míg a kemoterápia és a sugárkezelés minden elpusztít, nem csak a rákos sejteket, hanem az egészséges szöveteket is, addig a precíziós gyógyszerek csak a rákos elváltozásokat támadják meg.

 

Maria Schwaederle a kaliforniai egyetem rákkutatója 13 103 beteg bevonásával készült klinikai kísérleti kezelések adatait mutatta be. Annak ellenére, hogy a kísérlet célja a gyógyszerek esetleges mellékhatásainak kiszűrése lett volna, a daganatok 31 százaléka zsugorodni kezdett – természetesen ehhez rá kell szabni a gyógyszert a betegre és rák típusára.

 

További 4500 betegen fogják kipróbálni a kezelést, akik emlőrák miatt kemotrápián vennének részt. „Azt várjuk, hogy 30 százalékkal csökkenjen a kemoterápia-kezelések száma”, mondta Dr. Robert Stein, a London Collage Egyetem professzora. .

 

A precíziós gyógyszereknek jóval kevesebb mellékhatása lenne, és jóval nagyobb hatékonyságot mutatnak, mint a kemoterápia. Két kérdést firtatanak azonban a kritikusok: mi a helyzet azokkal a betegekkel, akik kimaradnak a klinikai kísérletekből, de számukra segíthetnének az eddig rendelkezésre álló gyógyszerek, és milyen érdekek mentén dobják majd piacra ezeket a csodaszereket.

 

BBC.com

Nyitókép: BBC.com


Forrás:korkep.sk
Tovább a cikkre »