Új elnöke van a szociáldemokratáknak Horvátországban

Új elnöke van a szociáldemokratáknak Horvátországban

Davor Bernardićot választotta elnökéül szombaton az ellenzéki horvát Szociáldemokrata Párt (SDP), kihívója Ranko Ostojić, a Milanović-kormány egykori belügyminisztere volt.

Zoran Milanović volt kormányfő nem indult újra a pártelnöki tisztségért, mert pártja egymás után kétszer is elveszítette a parlamenti választásokat.

Az SDP alapszabálya szerint a parlamenti választások után 90 napon belül tisztújítást kell tartani a pártban. Milanovićot idén áprilisban újraválasztották ugyan a párt élére, miután a tavaly októberi választások után ellenzékbe került az SDP, de idén a szeptemberi előre hozott választásokon ismét vesztettek. Milanović kilenc évig vezette a SDP-t, és 2011 és 2015 között állt a horvát kormány élén.

Az első körben, múlt szombaton hét elnökjelölt is indult a pártelnöki tisztségért, de közülük senki nem szerezte meg a szavazatok több mint felét, ezért csak a második körben dőlhetett el, ki lesz az SDP új elnöke.

A választásokat a párt alapszabálya szerint az egy tag, egy szavazat elvén tartották meg. Reggel 9 és délután 18 óra között az SDP 37 ezer szavazatra jogosult tagja országszerte több városban és járásban adhatta le voksát. A hivatalos adatok szerint a részvételi arány az első körhöz hasonlóan most is alacsony volt és Bernardić a szavazatok több mint 60 százalékát kapta.

Ostojić elismerte vereségét és gratulált Bernardićnak, aki megköszönte a támogatást és kijelentette: a párt megmutatta, hogy meg tud változni. “Holnaptól egy jobb társadalmat építünk, egyenlő esélyekkel, amelyhez mindenki hozzájárulhat” – mondta.

Milanović arra kérte az SDP-t: támogassák az új elnököt. Milanović szerint a pártnak új kihívásokkal kell szembe néznie, ezért erős SDP-re van szükség, amely meg tud küzdeni az előtte álló feladattokkal.

Davor Bernardić 1980-ban született Zágrábban. Fizika szakon végzett a zágrábi természettudományi egyetemen. 2008 és 2010 között a SDP ifjúsági tagozatának volt az elnöke, 2010 óta a fővárosi SDP-t vezeti.

Politikai szakértők szerint egyelőre nem lehet tudni, hogy a pártnak sikerül-e új irányt vennie, miután a parlamenti választásokon kívül az önkormányzati és az európai parlamenti választásokat is elveszítették az elmúlt években. Ahhoz, hogy az SDP valóban visszatérjen a szociáldemokráciához, nyitnia kell, új embereket kell bevonnia a munkába és meggyőzőnek kell lennie – tették hozzá. (MTI)


Forrás:vajma.info
Tovább a cikkre »