Új elnöke van a MÚRE-nak (Díjazták Szekeres Attilát)

Új elnöke van a MÚRE-nak (Díjazták Szekeres Attilát)

Szekeres Attila, a Háromszék szerkesztője kapta a Gyergyószárhegyi Kulturális és Művészeti Központ által alapított Pro Cultura et Arte díjat.

A művelődési-művészeti jellegű újságírásért járó, első ízben kiosztott elismerést szombat este a gyergyószárhegyi községháza dísztermében adták át a Magyar Újságírók Romániai Egyesületének (MÚRE) hagyományos táborát követő gálán. Ugyancsak Szárhegyen zajlott a MÚRE tisztújító közgyűlése, amelyen Szűcs Lászlót választották elnökké.

A Gyergyószárhegyi Kulturális és Művészeti Központ abból a megfontolásból kiindulva, hogy közös ügyünk az autentikus kulturális és művészeti értékek eljuttatása a befogadó közönség felé, a most alapított Pro Cultura et Arte díjjal igyekszik elismerni azoknak az újságíróknak a munkáját, akik kiemelten foglalkoznak és tesznek az erdélyi magyar kultúra és művészet tényszerű bemutatásáért és népszerűsítéséért – ismertette Kolcsár Béla, a központ igazgatója. A díjat évente egyszer adományozzák. Az elismerést Kassay L. Péter, Hargita Megye Tanácsának képviselője adta át.

Hírdetés

A gálán átadták a MÚRE díjait. Életműdíjat kapott Ágopcsa Marianna, a Szatmári Friss Újság nyugalmazott szerkesztője, az írott sajtó nívódíját Gáspár-Barra Réka szórvánnyal foglalkozó dévai közösségi újságíró, az elektronikus média nívódíját a Román Televízió magyar adása kapta, amelyet Mosoni Emőke főszerkesztő vett át munkatársai körében. A román–magyar közeledést szolgáló Pro Amicitia díjat Ștefan Both, az Adevărul temesvári munkatársa kapta. Különdíjban részesült Kupás János, a Sóvidék Televízió producere.

A tábor keretében tisztújító közgyűlést tartott a MÚRE. Rácz Éva leköszönő elnök helyére az egyetlen jelöltet, Szűcs Lászlót, a Várad folyóirat főszerkesztőjét választották, alelnökök: Újvári Ildikó, a kolozsvári Szabadság főszerkesztője és Simonffy Katalin televíziós újságíró, egyetemi oktató. Az igazgatótanács további tagjai: Székelyföldért Szucher Ervin, a Krónika munkatársa, Belső-Erdélyért és a Partiumért Vichy Judit, a Szilágyság hetilap volt főszerkesztője, a szórványért Forró László, a Bukaresti Rádió munkatársa felel. Az oktatási témák felelőse Rácz Éva.

Az új elnök kinyilvánította, hogy rendezni szeretné a szervezet kapcsolatát a Székelyföldi Magyar Újságírók Egyesületével. Annak elnökével, Bedő Zoltánnal szándéknyilatkozatot írt alá Szűcs László, s vállalták, hogy még ebben az évben kidolgozzák és megkötik az együttműködési megállapodást.

Tóth László / Háromszék


Forrás:erdely.ma
Tovább a cikkre »