Új elektronikus aláírások jönnek a régiek helyett

POZSONY. A belügyminisztérium kedd óta új, biztonságosabb, garantált elektronikus aláírást képes kiállítani minden elektronikus személyi igazolvánnyal rendelkezõ egyén számára. Ezt Pozsonyban, a Tomášik utcai ügyfélközpontban jelentette be Denisa Saková, a belügyminisztérium államtitkára.

A belügyi tárca kedden az elektronikus személyi igazolvánnyal rendelkezõknek elkezdte szétküldeni az sms-t, amelyben arról tájékoztat, hogy az ügyfélközpontokban és a személyi okmányokat kiadó további központokban új, biztonságosabb garantált elektronikus aláírást játszik bele az elektronikus személyi igazolványokba, amelynek mérete 3027 bit.

Szlovákiában eddig 300.000 garantált elektronikus aláírást adtak ki, az államtitkár szerint csak egytizedük használja aktívan és rendszeresen a garantált elektronikus aláírást. Ennek a kb. 30.000 személynek el kell mennie valamelyik ügyfélközpontba, hogy bejátsszák neki az új, biztonságosabb kulcsot.

„Azok a személyek, akik nem használják ki a garantált elektronikus aláírást, és eddig nem használták ki azt, olyan megoldást készítünk elõ, amelynek köszönhetõen távolról is fel tudjuk játszani nekik a 3072 bit hosszúságú új, biztonságos kulcsot az elkövetkezõ hetekben, hogy ki tudják használni az elektronikus aláírást” – tájékoztatott Saková.

Az államtitkár azt is bejelentette, hogy a minisztérium elkezdte az eddig érvényben levõ, 2048 bit hosszúságú elektronikus aláírások tömeges deaktiválását.

„A deaktiválás folyamata elkezdõdött. Az elõkészületek ma reggel indultak. Becsléseink szerint a garantált elektronikus aláírások tömeges deaktiválásnak az esti órákra el kell készülnie” – magyarázta Saková.

Az államtitkár szerint a minisztérium olyan intézkedéseket dolgozott ki, hogy az okmánykiadó munkahelyeken meg tudják oldani a garantált elektronikus aláírás iránt érdeklõdõk esetleges „támadását”. A fejlesztési rendszerek az ügyfélközpontokban automatikusan a szabad munkaerõkhöz irányítják az érdeklõdõket az okmánykiadó részlegeken.

A Tomášik utcai ügyfélközpontban 19 ilyen félfogadó, ügyintézõ  ablak van, a tárca további hat ablakot nyitott kimondottan erre a célra. Saková felszólította a garantált elektronikus aláírással rendelkezõ pozsonyiakat, hogy tovább okmánykiadó helyeket is használjanak ki az új elektronikus aláírás bejátszására.


Forrás:hirek.sk
Tovább a cikkre »