Új, dízelmotoros vasúti szerelvények a regionális vonalakon

Új, dízelmotoros vasúti szerelvények a regionális vonalakon

A regionális vasúti közlekedés eddig még soha annyi új szerelvényre nem számíthatott, mint az elkövetkező két évben. Az EU által finanszírozott projekt jelentősen hozzájárul a regionális vasúti szolgáltatások minőségének, megbízhatóságának és kiszámíthatóságának a javításához.

A közlekedési tárca, a Szlovák Vasúttársaság (ZSSK) és a vasúti szerelvényeket gyártó ŽOS Vrútky társaság hétfőn Zólyomban bemutatta a 861-es típusú új dízelmotoros vasúti szerelvényt, amely a vasúti uniós projektnek köszönhetően megrendelt 21 szerelvény közül az első. „Gyártója, a ŽOS Vrútky az idei év végéig 8-at, jövőre pedig a maradék 12-t is leszállítja nekünk” – nyilatkozta Filip Hlubocký, a ZSSK vezérigazgatója, aki szerint az új szerelvények Besztercebánya, Zsolna és Trencsén megyében közlekednek majd. A csaknem 76 millió eurós projekthez az Európai Unió 63,6 millió euróval járult hozzá. Érsek Árpád közlekedési miniszter szerint jó hír, hogy az új szerelvényeket a regionális vonalakon vetik be, hiszen ezek a leginkább leterheltek.

Hírdetés

Peter Malec, a ŽOS Vrútky igazgatótanácsi elnöke szerint az új szerelvények, a vonat fajtájától függően, 115 és 171 férőhellyel és 80 vagy 120 állóhellyel rendelkeznek. Minden szerelvényben van légkondicionálás és wifi, de videókamerás megfigyelőrendszer is működik a fedélzeti biztonság javítása érdekében. A ZSSK 2022-ig 25 új elektromos és 5 hibrid meghajtású vasúti szerelvényt is szeretne vásárolni. (TASR, mi)


Forrás:ujszo.com
Tovább a cikkre »