Új daganatellenes terápiák várnak tb-támogatásra, miközben elkeserítőek a magyar adatok

Új daganatellenes terápiák várnak tb-támogatásra, miközben elkeserítőek a magyar adatok

Több mint hetven, részben új eljárást alkalmazó készítmény várakozik döntésre. A szakember szerint a magyar gyógyszer-befogadási rendszer lassú és rendkívül bürokratikus. Pedig egy kisvárosnyi magyar meghal rákban évente.

A betegek gyógyulási esélyei jelentősen javulnának, ha az engedélyezésre váró több mint 70 új készítmény, köztük több tucat korszerű onkológiai terápia minél előbb társadalombiztosítási támogatást kapna – mondta érdeklődésünkre Holchacker Péter, az Innovatív Gyógyszergyártók Egyesületének igazgatója.

„Magyarországon a sajátos gyógyszerár-támogatási, gyógyszer-befogadási szabályok következtében – ami miatt viszonylag lassú és rendkívül bürokratikus befogadási rendszerről beszélhetünk – gyakorlatilag folyamatosan igen nagy számú készítmény várakozik ártámogatási döntésre. Jelen pillanatban több mint száz olyan készítmény van, amely a Nemzeti Egészségbiztosítási Alapkezelő előtt fekszik kérelemként, de ezek közül több mint 70 már a szakmai előkészítő lépéseken túlment, tavaly október óta a minisztériumnál vár végső jóváhagyásra. Ezeknek egy jelentős része onkológiai megbetegedés kezelésére szolgáló készítmény, amelyek közül várnak most támogatási döntésre ilyen nagy számban” – adott képet a helyzetről Holchacker Péter.

A szakember elmondta, hogy ezen – még – nem támogatott készítmények egy részéhez hozzáférhetnek már most is a magyar betegek, „annyi a szűkítés, hogy nem automatikusan normatív alapon történik a támogatás, illetve a terápiának az elérése, hanem egy erre irányuló adminisztratív kérelem, eljárás keretében történhet meg, ilyen esetekben a társadalombiztosítás ezt teljes egészében állja, tehát a betegnek nem kell erre költeniük”.

Arról is beszámolt, hogy évente mintegy 20 ezer beteg kap méltányossági típusú támogatás keretében gyógyszert, ám hozzátette, hogy

a most sorban álló hetven terápia sokkal több beteget érintene,

Hírdetés

amennyiben megszületne a döntés.

„Vannak olyan területek, ahol teljesen új, korábban egyáltalán nem létező terápiát biztosítana, más esetekben pedig a már meglévő terápiás opciók körét bővítené egy-egy új készítmény” – szögezte le.

Elkeserítő statisztikát is igazolt Holchacker Péter: „Hazánk nem áll jól.

A legtöbb halálozást, a legnagyobb érintettséget számos ráktípus esetében sajnos a magyarok hozzák,

Magyarország vonatkozásában lehet a legtöbb ilyen betegségről beszélni. Ez nagyon lesújtó kép, Magyarországon évente egy kisvárosnyi ember hal meg valamilyen rákos betegségben, és pont emiatt fontos az, hogy mindent megtegyünk annak érdekében, hogy ha már léteznek olyan terápiák, amelyek ezekben a nehéz helyzetekben részben vagy egészben segíteni tudnak, akkor azok minél gyorsabban elérhetők legyenek a magyar betegek száma.”

Az Innovatív Gyógyszergyártók Egyesülete közleménye szerint Magyarországon diagnosztizálják a legtöbb daganatos megbetegedést az Európai Unióban, 2018-as adatok szerint százezer lakosra vetítve csaknem hétszázat, és százezer emberből 350 ember vesztette életét a betegségben.


Forrás:infostart.hu
Tovább a cikkre »