Új civiltörvény készül a "bevándorlásszervező irodákra" hivatkozva

A Fidesz választási kampányát segíti és új civil törvényt készít elő a nem létező „bevándorlásszervező irodák” elleni kampány, annak ellenére, hogy az előzőt az Alkotmánybíróság és az EU is vizsgálja. Szita Károlyék levélben kérik a kormányt, hozzon törvényt a „veszély elhárítására”, de Tuzson Bence már tegnap arról beszélt, hogy ilyen törvényt készítenek elő.

Nem különösebben titkolja a Megyei Jogú Városok szövetsége, hogy a Soros-féle bevándorlásszervező irodák elleni fellépés a választási kampány része. A Nyílt Társadalom vidéki pályázataiban valójában sem bevándorlásról, sem irodákról nincs szó, de ez nem akadályozta meg a fideszes polgármestereket abban, hogy azzal riogassanak, hogy a támogatásra pályázó civil szervezetek illegális bevándorlókat telepítsenek a magyar falvakba. A kampánynak viszont áldozatul eshetnek szegénységgel, oktatással, környezetvédelemmel kapcsolatos civil programok, ugyanis a kormány egy új civil törvényt is meghozna a nem létező bevándorlásszervező irodák ellen.

Félelem és reszketés

Minden eddiginél nagyobb veszély. Soros György vidéki irodákat nyit, ami miatt elképzelhető, hogy illegális bevándorlók jöjjenek a településekre – foglalta össze a Megyei Jogú Városok Szövetségének elnöke, a kaposvári fideszes polgármester, miért kellett összehívni a pénteki, budapesti rendezvényt. Hasonló állításokat tett Kocsi Máté is, aki először szerint civil szervezetek vidéki településekre telepítenének illegális bevándorlókat, illetve, hogy egyes civilek valójában politikai ambíciókért működnek. Cser-Palkovics András szintén azt mondta: „Soros György bejelentette, hogy irodákat akar nyitni vidéki területeken”.

Az MJVSZ eseményén, amely végén határozatot fogadtak el a Soros-bevándorlásszervező irodák elleni fellépésről, nem volt lehetőség az ügy megvitatására, a szervezők által kiválasztott előadók szólalhattak csak fel, ezután kézfeltétellel szavazták meg a határozatot.

Sem irodák nyitásáról, sem bevándorlókról nincs szó

Kérdéseket a sajtó sem tehetett fel, az esemény után csak egy polgármester, a hajdúbagosi Szabó Lukács volt hajlandó nyilatkozni, pedig szerettük volna megtudni, mi alapján állítja azt az MJVSZ, hogy azok a Soros-alapítvány (OSI) vidéki pályázatainak célja bevándorlásszervező irodák nyitása. Amit biztosan lehet tudni, az az, hogy az OSI két magyar civil szervezettel, a pécsi Emberség Erejével Alapítvánnyal és a debreceni Alternatív Közösségek Egyesületével kötött megállapodást, a pályázatokat ők írják ki és bírálják el, és az OSI pénzét oszthatják el a nyertesek között. A pályázati felhívások már nyilvánosak, ezekben egyszer sem szerepel a menekült, a bevándorlás vagy rokonértelmű kifejezés.

Ha még szerepelne is, ilyesmi, azt jogszerűen biztosan nem tudnák megszervezni: bárkinek a letelepítésére kizárólag a Bevándorlási és Állampolgársági Hivatalnak van joga. Jogszerű tartózkodási engedély nélkül csak az embercsempészés bűntettének megvalósításával lehetne bárkit “betelepíteni” – ez pedig nem politikai kérdés, hanem a rendőrség hatáskörébe tartozik, és 1-től 8 évig terjedő börtönnel büntetik. Csakhogy semmi nem utal arra, hogy bármelyik magyarországi civil szervezet ilyesmire lenne kapható.

http://mno.hu/

Hírdetés

Még csak irodák nyitásáról sincs szó, a pályázatoknak nem célja, hogy az OSI civil szervezetek állandó székhelyet rendezzenek be, ehelyett esik szó bennük – valójában helyi civil szervezetek saját programjait támogatnák. Az iroda motívuma valójában onnan jött, hogy a pécsi Emberség Ereje Alapítvány azután kezdett magának új irodát keresni, hogy megállapodtak a Soros-alapítvánnyal (ez az önkormányzat nyomása miatt előbb meghiúsult, de azóta találtak új irodát). Az OSI irodabérlésre nem adott nekik pénzt, sőt, másra sem, az alapítvány feladata csak az, hogy elossza a pénzt más civilek programjaira – hogy pontosan kiknek, az január második felében fog kiderülni.

A debreceni egyesület kiírása szerint „elsősorban olyan tevékenységeket támogatnak, amelyek elősegítik és megerősítik a civil társadalom részvételét és szerepét a helyi problémák megoldásában, vagy felhívják a környezetük figyelmét a környezetvédelem, szociális ellátás, egészségügy, oktatás, kultúra, társadalmi befogadás, esélyegyenlőség helyben, közösségi összefogással orvosolható problémáira”. A pécsi alapítványnál pedig olyan projektekkel lehet pályázni, amelyek „a következő területeken nyújtanak megoldást, a helyi közösséget érintő problémákra: kisközösségi aktivitás, életminőség-javítás, esélyegyenlőség, közösségi kultúra használat, fiatalok részvétele, zöld megoldások”.

Embercsempészettel vádolják a civileket, de nem tesznek feljelentést

Arra, hogy ebből hogy jutottak el addig Szitáék, hogy illegális bevándorlókat telepítő irodák nyílnának, a szervezők nem válaszoltak. Az említett Szabó Lukács kérdésünkre elmondta, csak hallomásból ismeri a támogatási programot, de biztos abban, hogy a civilek célja valóban az illegális bevándorlók betelepítése. Ennek érdekében, mondta, szerinte az embercsempészettől sem riadnak vissza.

Szita és Cser-Palkovics András székesfehérvári polgármester nemrégiben egy sajtótájékoztatón nem tudta elmondani, mi alapján beszélnek betelepítésről. A sajtótájékoztatón elhangzott az a kérdés is, hogy – mivel Magyarországon kizárólag a kormánynak vannak jogkörei emberek betelepítésére – akkor ha egy civil szervezet vádolnak betelepítéssel, miért nem tesznek feljelentést embercsempészet miatt. Cser-Palkovics András erre úgy válaszolt, “nem merültek fel olyan jogi kérdések, amelyek megalapoznák.”

Bírósághoz egyelőre éppen az egyik megvádolt civil szervezet, az Emberség Erejével Alapítvány fordult, szerintük a Fidesz kommunikációjában viszont felmerültek jogi problémák. a A pécsi szervezet a TASZ-szal közösen perelte be becsületsértésért a pécsi polgármestert és Hoppál Pétert, a választókerület országgyűlési képviselőjét. Beadványukban azt írják, „megsértették az alapítvány jóhírnevét, vele szemben hátrányos megkülönböztetésre buzdítottak, körülötte ellenséges környezetet alakítottak ki – mindezt úgy, hogy a politikusok tényeket ferdítettek el, és valótlanságokat állítottak.”

“Hajrá Orbán Viktor!”

A pénteki MJVSZ konferencia elsősorban két dologról szólt: több felszólaló is hangoztatta, hogy az áprilisi választás előtt az önkormányzatoknak a Fidesz kampányát kell segíteni. “A 2018-as választások tétje, hogy a bevándorláspárti ellenzék, vagy azt ellenző Fidesz nyer, ebben a küzdelemben részt kell vennie a települések vezetőinek” – fogalmazott Cser-Palkovics. Egy másik felszólaló beszédét egyenesen a “Hajrá Magyarország, hajrá Orbán Viktor” mondattal zárta.

http://mno.hu/

Emellett a nem létező “bevándorlásszervező irodák” elleni fellépés megalapozhat egy, az előzőnél is szigorúbb új civiltörvényt. Bár a külföldről támogatott civileket megbélyegző tavalyi jogszabály ellen az EU kötelezettségszegési eljárást indított, miközben az Alkotmánybíróság is vizsgálódni kezdett. Az MJVSZ azonban határozatában “felkérte” a kormányt, hogy törvénnyel lépjen fel a Sorostól támogatást kapó civilekkel szemben. Tuzson Bence államtitkár viszont már csütörtökön arról beszélt, hogy a kormány egy olyan törvénycsomagról tárgyal, „amelyik a Soros-terv megakadályozása végett fog majd a kormány asztalára kerülni”.

Amennyiben az új szabályozás a civil szervezetek finanszírozását is érinti, akkor az újabb “Soros-elleni hadjáratnak” ártatlan áldozatai is lehetnek. Ha sikerül megakadályozni, hogy az OSI elkezdje a támogatási programot, oktatási, kulturális, egészségügyi, ifjúsági jellegű, közhasznú projektek esnek maj el jelentős támogatástól. Ennél is súlyosabb, hogy az OSI egyik partnere, az Emberség Erejével Alapítvány például tanodát is üzemeltet szegény családok gyerekei számára, nagyrészt állami forrásból. Kérdéses, hogy ezt a támogatást megtarthatják-e, ha a Fidesz következetesen folytatja ezt a kampányt, ami pedig az iskola létét is veszélybe sodorná.


Forrás:mno.hu
Tovább a cikkre »