Új cápafajt fedeztek fel a tenger mélyén

Új cápafajt fedeztek fel a tenger mélyén

Squatina mapama, új faj Panamából: első jelentés egy angyalcápáról a közép-amerikai karibi térségből. A Természetvédelmi Világszövetség számos angyalcápafajt veszélyeztetettnek tekint.

Genetikai elemzéssel sikerült megtalálni a Squatina halnem, azaz az angyalcápák egy új faját – számol be a Smithsonian Trópusi Kutatóintézet oldala. A felfedezésről beszámoló tanulmányban az állatnak a Squatina mapama tudományos nevet adták – írja a National Geographic-ra hivatkozva a Hirado.

A spanyol kormány támogatásával 2010-ben és 2011-ben két expedíció vizsgálta Közép-Amerika karibi és csendes-óceáni partvidékének tengerfenéki élőlényeit.

Hírdetés

Mint ismertetik, az új faj egy példányát Panama közelében gyűjtötték be, ez az első angyalcápafaj, amelyet a régióban fedeztek fel.

A Természetvédelmi Világszövetség vörös listáján több angyalcápa veszélyeztetettként szerepel. A csoport legősibb képviselői a kréta kor idején jelenhettek meg. Ezek a lapos testű cápák megjelenésükben a rájákra emlékeztetnek, az egyes fajokat pedig szabad szemmel sokszor nehéz megkülönböztetni. A Squatina mapama például nagyon hasonlít a Squatina davidra, így a faj felismeréséhez genetikai elemzésre volt szükség.

Az új faj jellegzetessége egy vékony pikkelyekből álló vonal, ez alapján a kutatók a kistaréjú angyalcápa megnevezést javasolják az állatnak. A Squatina mapama a negyedik új angyalcápafaj, amelyet az elmúlt évtizedben az Atlanti-óceán nyugati részén találtak.


Forrás:karpatinfo.net
Tovább a cikkre »