Új biogazdasági stratégiát mutatott be az Európai Bizottság

Új biogazdasági stratégiát mutatott be az Európai Bizottság

Az új stratégia célja a megújuló erőforrások fenntartható használatának javítása és fokozása az éghajlatváltozás kihívásainak kezelése a fenntartható fejlődés érdekében – közölte Jyrki Katainen munkahelyteremtésért, növekedésért, beruházásokért és versenyképességért felelős uniós biztos csütörtökön.

A biogazdaság, vagyis a fenntartható körforgásos gazdaság megvalósítása érdekében az uniós bizottság három fő célkitűzés keretében tizennégy konkrét intézkedést fog elindítani 2019-ben – jelentette be Jyrki Katainen munkahelyteremtésért, növekedésért, beruházásokért és versenyképességért felelős uniós biztos.

Hírdetés

Ahogyan arról beszámolt, az intézkedések között szerepel a bioalapú ágazatok bővítése és megerősítése, amelynek érdekében a bizottság 100 millió euró értékben létrehoz egy körforgásos Biogazdasági Tematikus Beruházási Platformot, hogy a bioalapú újítások hamarabb bekerüljenek a piacra.

A stratégia elősegíti az új, fenntartható biofinomítók elterjedését Európában, és kísérleti intézkedéseket indít a hulladékgazdálkodás és a széngazdálkodás területén.

Uniós szintű nyomonkövetési rendszert hoz létre a fenntartható és körkörös biogazdaság felé tett haladás nyomon követésére, azaz adatgyűjtés révén javítja a tudásbázist és az egyes biogazdasági területek megértését. Iránymutatást ad és előmozdítja a helyes intézkedések kialakítását és alkalmazását a biogazdaság biztonságos ökológiai korlátok közötti működése érdekében – közölte az uniós biztos.


Forrás:vg.hu
Tovább a cikkre »