Új-Anglia első telepeseinek pénzérméje kerül kalapács alá novemberben

Új-Anglia első telepeseinek pénzérméje kerül kalapács alá novemberben

Akár 300 ezer dollárért (94 millió forintért) is elkelhet egy rendkívül ritka, 17. századi, új-angliai ezüst érme, amikor novemberben Londonban árverésre bocsátják.

Az 1652-ben Bostonban vert, jó állapotú ezüst egyshillinges érmét – amelyből mindössze nagyjából 40 példányról tudni, hogy fennmaradt – nemrégiben találták meg az Egyesült Királyságban egy több száz régi érmét tartalmazó cukorkásdobozban – közölte szerdai közleményében az aukciót szervező Morton & Eden árverési ház.

James Morton, az aukciósház éremszakértője az új-angliai érmét a gyűjtemény sztárjának nevezte.

Mint közleményében felidézte, az ezüstshillinget John Hull pénzverdéjében készítették 1652-ben Bostonban, hogy a Massachusetts-öböl kolóniájának telepesei fizetőeszközként használhassák.

A massachusettsi törvényszék 1652-ben Hullt és segédjét, Robert Sandersont bostoni pénzverőmesterré nevezte ki. A pénzverdét II. Károly angol király rendeletére 1682-ben bezárták.

Hírdetés

A kezdetleges kialakítású érme egyik oldalán az Új-Angliát (New England) jelképező NE kezdőbetűk, a másik oldalán pedig a római XII szám szerepel, utóbbi arra utal, hogy egy shilling 12 pennyt ért.

Az érmét Wentworth Beaumont adta át az aukciósháznak, miután apja megtalálta észak-angliai családi birtokán lévő otthona dolgozószobájában egy dobozban.

Beaumont őse, William Wentworth Új-Anglia első telepesei közé tartozott, 1636-ban érkezhetett a gyarmatokra, és valószínűleg újonnan szerezte az érmét.

Beaumont szerint feltehetőleg egyik rokona hozta vissza az érmét Amerikából.

Az online aukciót, amelyen számos más korai amerikai érmét is árvereznek, november 26-ra tervezik.


Forrás:mult-kor.hu
Tovább a cikkre »