Új adó kivetésével támogatná a filmkészítést a művelődési miniszter

Új adó kivetésével támogatná a filmkészítést a művelődési miniszter

Ismét a filmművészetet érintő kormányrendelet-módosítási tervezetet tett közzé honlapján a művelődésügyi minisztérium, ezúttal a televíziótársaságokra, a mobiltelefon- és internet-szolgáltatókra, illetve a mozikra vetnének ki új illetékeket – utóbbi a mozijegyek drágulását is eredményezheti.

suteu 2_bCorina Şuteu

Az új, egyszázalékos adót mindazokra kivetnék, akik valamilyen formában tévéműsorokat közvetítenek, legyen szó kábeles, interneten vagy műholdon keresztül történő műsorszolgáltatásról. Ugyanez az adónem vonatkozna minden nyilvános vetítés bevételére, így a mozikra is. Az így befolyt összegek a filmes alapba kerülnének, új filmek gyártási költségeit fedezendő.

A mozik bevételeikből a filmes alapba eddig 4 százalékot fizettek be, ez az új tervezet értelmében 5 százalékra növekedne, illetve 9 százalékra abban az esetben, ha az egy év alatt bemutatott filmek legalább 20 százaléka nem a hazai filmtermést képviseli. A szerencsejátékok forgalmazói bevéte­lük két százalékát lesznek kénytelenek befizetni a filmalapba, míg a szerencsejátékokat szervezők négy százalékkal járulnak hozzá az új hazai filmek készítéséhez. Az Országos Filmközpont (CNC) igazgatója, Anca Mitran a Mediafax hírügynökségnek elmondta, ő is a művelődésügyi minisztérium honlapján szembesült a határozattervezettel, előzetesen senki nem kereste meg, hogy kikérje szakmai véleményét. Ez nem csoda, hiszen a művelődési miniszter, Corina Şuteu korábban már kijelentette, hogy nem tud együttműködni Anca Mitrannal, akinek egy ízben a lemondását is kérte.

Amint arról már beszámoltunk, az év során Corina Şuteu már kétszer is megpróbálta sürgősségi kormányrendelettel módosítani a filmes törvényt – először még tavasszal, államtitkári minőségben. Második próbálkozásakor, augusztus elején annyira kiverte a biztosítékot a filmes szakma képviselőinél, hogy mintegy ötvenen követelték nyílt levélben a lemondását. A nyílt levél aláírói kifogásolták a kultuszminiszter tevékenységének átláthatatlanságát, szerintük a törvénymódosítás egyetlen célja, hogy „csak bizonyos filmek, műhelyek, fesztiválok kapjanak támogatást”, a kegyeltek között Tudor Giurgiut, a kolozsvári Transilvania Nemzetközi Filmfesztivál (TIFF) igazgatóját is megnevezték. Az akkori tervezetben szerepelt az Országos Filmközpont (CNC) leépítése, és egy új filmügyi szervezet, a Romániai Filmügynökség megalapítása is.


Forrás:kronika.ro
Tovább a cikkre »