Új, 5000 fontos bankjegyet vezet be Szíria

Új, 5000 fontos bankjegyet vezet be Szíria

Iyed Bilal, a Szíriai Központi Bank elnöke vasárnap mutatta be a sajtó számára az újonnan bevezetett 5000 fontos bankjegyet. A bankjegyet az infláció miatt kellett bevezetni, hiszen a 2011-ben kezdődött fegyveres konfliktus és a szíriai olajmezők amerikai megszállása miatt jelentősen romlott a szíriai gazdaság és nőtt az infláció.

Míg 2011-ben 47 fontot adtak egy dollárért, jelenleg 1250 font a dollár hivatalos árfolyama. Éppen ezért szükség volt egy nagyobb címletű bankjegy bevezetésére.


Az amerikai vezetés által életbe léptetett szankciók ráadásul tovább rontják a szíriai gazdaság helyzetét. A szíriai kormánynak ráadásul külföldről kell kőolajat importálni mivel a saját olajmezőik amerikai katonai megszállás alatt állnak és az Egyesült Államok kicsempészi és eladja az illegálisan kitermelt szíriai olajat.

Hírdetés

Az embargók és a nyugati államok által támogatott terrorista csoportok pusztítása miatt ráadásul, a kiváló mezőgazdasági lehetőségekkel rendelkező Szíria gabonafélékből is importra szorul.

Orientalista.hu-Al-Isfahani (Syria Insider)

Sharing is caring!


Forrás:orientalista.hu
Tovább a cikkre »