Uioreanu ezúttal nem úszta meg a letöltendőt

Uioreanu ezúttal nem úszta meg a letöltendőt

Hat év és hat hónap letöltendő börtönbüntetéssel sújtotta alapfokon csütörtökön Horea Uioreanut, a Kolozs Megyei Tanács volt elnökét a kincses városi törvényszék.

uioreanu11_b(archív felvétel)

A 2014 májusa és decembere között előzetes letartóztatásban tartott, jelenleg hatósági felügyelet alatt álló liberális politikust folytatólagosan elkövetett korrupció, csúszópénz elfogadása, okirat-hamisítás és pénzmosásbeli bűnrészesség vádjában találták vétkesnek. A 2012-ben tanácselnökké választott Uioreanuhoz hasonlóan letöltendő szabadságvesztést kaptak a politikust megvesztegető üzletemberek is.

Ioan Benét, a Napoca Construcţii Rt. tulajdonosát három év és tíz hónap, míg Vasile Pogăceant, a nagyiklódi Sinai Comimpex Kft. ügyvezető igazgatóját három év börtönbüntetéssel sújtotta megvesztegetésért a Kolozs megyei törvényszék. Ugyanebben az ügyben három év felfüggesztettre ítélték Ioan Petran liberális megyei tanácsost, egyetemi tanárt, szintén kenőpénz elfogadásáért. A táblabíróságon megfellebbezhető ítélet mindemellett 281 ezer lej és 32 ezer euró elkobozását is elrendelte Uioreanutól.

A vádirat értelmében a volt tanácselnök 693 ezer lej csúszópénzt kért Pogăceantól, akinek önkormányzati megrendeléseket biztosított. 2013 áprilisa és 2014 májusa között az összeg egy részét, 174 500 lejt át is vette az üzletembertől. Ioan Benétől 300 ezer lejt követelt a befolyásos politikus, aki 278 ezer lejt át is vett annak fejében, hogy a Napoca Construcţii Rt. önkormányzati megbízásokat kapjon, illetve soron kívül megkapja a munkálatok ellenértékét.

A korrupcióellenes ügyészség szerint Horea Uioreanu az önkormányzati megrendelésekből befolyó pénzösszegek 15 százalékára tartott igényt, és a kormánynál is közbenjárt azért, hogy költségvetési forrásokhoz jussanak azok a települések, amelyekkel szerződéses viszonyban álltak a most elítélt két üzletember vállalkozásai.

Mint arról beszámoltunk, a volt tanácselnököt május 5-én kihirdetett, ugyancsak alapfokon hozott ítéletében két év felfüggesztett szabadságvesztéssel sújtotta a kolozsvári táblabíróság bizalmas adatok felhasználására való felbujtás miatt. A nem jogerős ítélet szerint a politikusnak 70 nap közhasznú munkát is végeznie kell a kincses városi polgármesteri hivatalnál vagy valamely karitatív szervezetnél, emellett 25 ezer lej perköltség kifizetésére is köteles. A két képviselői mandátumot is letöltött Uioreanut abban az ügyben abban találták vétkesnek, hogy a Román Hírszerző Szolgálat (SRI) egy volt munkatársától információkat kért és kapott az ellene korrupció gyanújával zajló bűnvádi eljárásokról.


Forrás:kronika.ro
Tovább a cikkre »