Úgy tűnik, a kormány egyelőre nem adóztatja meg a biztosításokat – nem ment át a smeres javaslat

Úgy tűnik, a kormány egyelőre nem adóztatja meg a biztosításokat – nem ment át a smeres javaslat

A biztosítások megadóztatása miatt vannak kisebb ellentétek a kormánykoalícióban. Ha az erre vonatkozó javaslat átmegy a parlamenten, ősszel már minden biztosítás díjának emelkedésével számolhatunk – kivéve az életbiztosításokat.

Az eredeti javasalt úgy szólt, hogy minden (az életbiztosításokat is beleértve) biztosítási kötvényt az állam 8 százalékos különadóval sújtaná. Mivel ez nem ment át a Koalíciós Tanácson, Peter Kažimír (Smer) tárcája új javaslatot dolgozott ki, amelynek értelmében a nem életbiztosítás jellegű biztosításokra rónának ki 8 százalékos különadót.

Kivételt az életbiztosítások és a gépjármű-biztosítások jelentettek volna. Ez utóbbiak azért, mert már 2016-ban bevezették a 8 százalékos megadóztatást, amely 2017-ben már meg is mutatkozott az autótulajdonosok csekkjein.

A legújabb javaslatot hétfőn terjesztette elő a pénzügyi tárca a Koalíciós Tanácsnak, csakhogy most sem ment át a javaslat.

Hírdetés

Nem csak a hétköznapi emberek nem örülnek a javaslatnak, de a cégek és a biztosítók sem. Az előbbiek a pluszterhek, az utóbbiak a törvényi káosz miatt panaszkodnak. Kažimír azzal védi saját törvényjavaslatát, hogy azok a biztosítók, amelyek harcolni akarnak az ügyfelekért, úgysem emelik majd a díjaikat.

Ezzel azonban ellentomond a korábbi tapasztalat. A 8 százalékos kötelező gépjármű-biztosítások esetében szinte minden biztosító emeléshez folyamodott.

Pravda.sk

Nyitókép: aktuality.sk


Forrás:korkep.sk
Tovább a cikkre »