Úgy tűnik, a fideszes Megafon propagandaszervezet a bíróság szerint mégis közpénzből működhet

Úgy tűnik, a fideszes Megafon propagandaszervezet a bíróság szerint mégis közpénzből működhet

A jelek szerint az alfahir.hu hírportálon 2021. november 15. napján „Helyreigazítás a hírportálunkon 2021. április 6. napján ’Hiába a pénz, paripa, fegyver, a Megafon egyelőre nem állítja meg a balliberális gőzhengert’ című cikk miatt” című cikkünkben valótlanul állítottuk, hogy korábbi, „Hiába a pénz, paripa, fegyver, a Megafon egyelőre nem állítja meg a balliberális gőzhengert” című cikkünkben valótlanul állítottuk, hogy a Megafon Digitális Inkubátor Központ Nonprofit Kft. tevékenységét a kormány és/vagy valamely politikai párt finanszírozza, illetve közpénzjuttatásban részesül.

Legalábbis erre enged következtetni, hogy a kormánypárti propagandát készítő Megafon a Telexet is beperelte ugyanezért, de ott a Fővárosi Törvényszék első fokon elutasította a Megafon Digitális Inkubátor Központ Nonprofit Kft. keresetét, így a lapnak nem kell helyreigazítást közölnie korábbi cikke miatt.

Azt írják, a Megafon azért perelte be a Telexet, hogy írják ki, nem közpénzből működnek. Ez ugye ismerős.

A bíróság szerint azonban megalapozottan juthattak erre a következtetésre, véleményre. Kiemelték azt is, fontos, hogy átlátható legyen a közpénz útja és felhasználása. Cikkük közérdekű vitához járul hozzá, ahhoz, hogy a sajtó gyakorolhassa „őrkutya” szerepét. A közérdekű kérdések megvitatásának szabadsága pedig kulcsfontosságú egy demokratikus társadalom szempontjából, olvasható az ítélet indoklásában.

Hírdetés

„A bíróság megítélése szerint a közpénzekkel kapcsolatos sajtóközlemények esetében nem szűken, a jogszabály szerinti közpénz fogalmat kell érteni, hanem azt a közpénzfogalmat, amit a közvélemény ilyenként értelmez. Hétköznapi értelemben a pénz forrásának eredetén van a hangsúly, függetlenül attól, hogy azt végül ki és mire használja.”

Hogy ez érthető legyen, lényegében arról van szó, hogy ilyen értelmezésben a Megafon akkor is közpénzből működik, ha egy minisztérium ad támogatást egy alapítványnak, ami megbíz egy céget vagy egy másik alapítványt egy feladattal, és így tovább: a lényeg, hogy a végén a közpénz egy jól körülírható és előre ismert célt fog szolgálni. Persze a Megafon szerint ez nem így működik, és ők nem közpénzből működnek.

Az indoklásban egyébként kitértek arra is, hogy a Telex cikkében a Megafonra vonatkozó sok pénzügyi tényadat alapján feltételes módban megfogalmazott sejtés, miszerint „a Megafonba nagyon is juthatott közpénz” lényegében véleménynek tekinthető, ami a véleményszabadság magas szintű védelmét élvezi. A bírósági döntés szerint az érintett cikkben „egy oknyomozó újságírói tevékenységhez kapcsolódó, tényekből levont következtetésről” van szó.

Ilyen szépen csillogó piros paradicsomot pesti ember még nem látott.


Forrás:alfahir.hu
Tovább a cikkre »