„Úgy tetszik, hogy jó helyen vagyunk itt”

Ezzel a címmel tartott bemutató estet a párkányi PÁSZTORTŰZ néptánccsoport. Népszerűségük egyre nő nemcsak a régióban, de másutt is.

A csoport megalakulása is szinte egyedülálló a Felvidéken. Igaz, hogy a jelenleg tizenhárom tagú csoport többsége egykor az akkor még híres Kisbojtár tánccsoportban cseperedett. Járták az országot, a versenyeket, sokat tanultak. Majd ahogy az lenni szokott, a lányok férjhez mentek, a fiúk megnősültek vagy elmentek a városból. Házasságuk első éveiben még nem gondoltak újra táncolásra, de ahogy gyermekeik is nőttek, s bekerültek újra a még mindig létező Kisbojtár tánccsoportba, az egykori táncos szülők újra kedvet kaptak a táncoláshoz.

2013-ban jöttek össze, és elkezdtek nosztalgiából táncolni. Ekkor húszan voltak. Többen közülük hozták magukkal a férjet vagy feleséget, akik itt kezdték megismerni, megszeretni a néptáncot.

A tánccsoport alapítója is egykori táncos Márkus Norbert volt. Tőle 2017-ben vette át Fekete László mérnök, aki a brünni magyar ifjak egyik oszlopos tagja volt. Első koreográfusuk Madocsai Imre volt. Tőle két év után Linczenbold Maximilián és Szabó Rubinka vették át a szakmai vezetést, akikkel majdnem egy évig dolgoztak együtt.

Az utóbbi években, évente egy-egy új táncra-koreográfiára futotta a csoport erejéből és idejéből, és most látták elérkezettnek az időt, hogy mindezt egy csokorba rendezve, együtt mutassák be a közönségnek. Ennek az összeállítására és levezénylésére Bolgovics Gergőt, a Magyar Nemzeti Táncegyüttes tagját kérték fel, aki szívesen vállalta a felkészítésüket. Gergő ezen bemutató esten nem lehetett jelen, fellépése volt a budapesti Nemzeti Színházban, – tudtam meg Fekete Lászlótól.

Az est bemutatójának programját az az elv vezérelte, hogy az emberek Felvidék minden táján szeretnek mulatni, ezt mutatta be a tánccsoport.

Hírdetés

Így esett a választás egy bodrogközi szüreti mulatságra, egy fonóbéli estére Magyarbődön, egy gömöri disznótorra és végül egy Vág-Garam-közi János-napi mulatozásra.

A Pásztortűz néptánccsoport nemcsak a régió falvaiba kap meghívást, de többször felléptek már csallóközi rendezvényeken is, Esztergomban, és Csehországban (Brünnben) több alkalommal is.

A csoport zenei kísérője, a táncházak szervezője szintén a párkányi, de Felvidék-szerte jól ismert Varjos zenekar. E néptánccsoporttal közösen gyakran szerveznek táncházat a párkányi kultúrházban.

Mint Fekete László elmondta, azért esett rájuk a választás, mint vendégcsoportra, mert a hatvanöt éve működő kitűnő csoport még nem igen lépett fel Párkányban. Vezetőjük Oláh Attila jó ismerőse neki is. Ezen az esten a hatvanötödik jubileumi ünnepségre készült programjukat mutatták be, nagy sikerrel.

A csoportot elkísérte Rigó Konrád államtitkár, aki az est elején köszöntötte a párkányi Pásztortűz csapatát, s a közönséget. A rendezvényt megtisztelte Szigeti László megyei képviselő is.

Az esti műsor táncházzal folytatódott a késő éjszakai órákig.


Forrás:felvidek.ma
Tovább a cikkre »