„Úgy szeretném meghálálni”

„Úgy szeretném meghálálni”

A májusi tavaszébredés, a virágok nyiladozása, a méhek szorgos repkedése elhozza az anyák napját is. Magyarországon és a magyar közösségekben május első vasárnapján köszöntik az édesanyákat.

Az amerikai eredetű hagyományt Magyarországon a Magyar Ifjúsági Vöröskereszt honosította meg. Az első megemlékezést 1925-ben szervezték. Az anyák napját Magyarországon minden évben május első vasárnapján ünnepeljük.

A különböző országokban más és más napokon ünneplik. Az anyák megünneplésének története az ókori Görögországba nyúlik vissza. Akkoriban tavaszi ünnepségeket tartottak Rheának az istenek anyjának, és vele együtt az édesanyák tiszteletére. A történelem során később is voltak olyan ünnepek, amikor az anyákat is felköszöntötték.

Későbbiekben a keresztény világ is átvette az ünnepet. Az Egyesült Királyságban s az angol nyelvterületen anyák vasárnapját tartották. Az 1600-as évektől keresztény vallási ünnep, a húsvéti időszakhoz kötődött, amelyet akkoriban a húsvétot követő negyedik vasárnapon tartottak.

Az Egyesült Államokban először 1872-ben ünnepelték meg Bostonban az anyák napját Julia Ward Howe Anyák Napi Kiáltványa segítségével. Howe az ünnepséget a háború felszámolására szentelte, és évekig Bostonban ünnepeket szervezett. Eredetileg a béke napjának tekintették az Anyák napját, hogy tiszteljék és támogassák azokat az anyákat, akik a polgárháború folyamán vesztették el fiaikat, férjüket.

Hírdetés

Woodrow Wilson amerikai elnök 1914. május 9-i proklamációjával hazájában minden év május második vasárnapját az anyák hivatalos ünnepévé nyilvánította.

Magyarországra az ünnep ötletét Petri Pálné, egy államtitkár felesége hozta Amerikából, és a legelső anyák napi ünnepséget 1925. március 8-án a MÁV gépgyár foglalkoztatójában munkásgyerekeknek tartották. A gondolatot a Magyar Ifjúsági Vöröskereszt vezetői karolták fel, és megtették az előkészületeket az anyák napja országos bevezetésére. A szervezet lapjában így írtak a napról: „Felkérjük a mélyen tisztelt Tanárelnököket, hogy május első vasárnapján tartandó anyák napját, ezt a gyönyörű ünnepet, szeretettel alakítsák ki növendékeik lelkében, amelynek pedagógiai, jellemképző ereje messze túlhaladja egy-egy család körét és a nemzetnevelés erkölcsnemesítő munkájába kapcsolódik.”

Anyák napján virággal és egyéb kis kedvességgel szokás köszönteni az édesanyákat. A tanintézményeink tanulói az oktatási intézményben saját készítésű ajándékokkal lepik meg édesanyjukat. A legkisebbek általában rövid kis műsorral is kedveskednek az ünnepelteknek.

A magyar irodalom és zeneművészet számos, a naphoz köthető irodalmi – zeneirodalmi alkotást tart számon.

„Úgy szeretném meghálálni, két kezemmel megszolgálni azt, hogy felnevelt, dédelgetett erő felett” – hangzik fel a tán az egyik legközkedveltebb és legnépszerűbb örökzöld dalban  Kovács Kati előadásában.

(PP/Felvidék.ma/jelesnapok.hu/wikipédia)


Forrás:felvidek.ma
Tovább a cikkre »