„Úgy érzem magam, mintha a Da Vinci-kódban élnék”

„Úgy érzem magam, mintha a Da Vinci-kódban élnék”

Ügyvédi letétbe helyezett 400 millió forintot a Zsolnay Porcelánmanufaktúra Zrt. főtulajdonosa a Magyar Fejlesztési Bank Zsolnayval szembeni követelésének fedezetéül. Egyelőre arra várnak, hogy a bíróság kimondja, kinek kell a tartozást utalniuk, szerintük ugyanis a zrt. az MFB-nek és nem a West Hungária Baunak tartozik.

„Én úgy érzem magam, mintha a Da Vinci-kódban élnék” – A cég többségi tulajdonosa szerint teljesen ellehetetleníti a pécsi önkormányzat a munkájukat. Bachar Najari azt mondja, előbb költségvetési csalás miatt nyomozott náluk a NAV, majd a Zalaegerszegi Törvényszék egy vagyonfelügyelőt is kirendelt hozzájuk, később pedig felszólították őket, hogy fizessék ki a cég több mint 400 millió forintos tartozását.

„Tegnapelőtt majdnem 400 millió forintot ügyvédi letétbe raktunk, arra, hogy a banki követelés, amit megvett a WHB, hogy nekünk, a mi oldalunkról megvan a hajlandóság, hogy ezt a pénzt kifizetjük, természetesen annak az érdekében, hogy a Zsolnay ne menjen tönkre, ne számoltassák fel” – közölte a Zsolnay Porcelánmanufaktúra Zrt. főrészvényese.

A cég egyelőre arra vár, hogy a bíróság kimondja, kinek kell a tartozást utalni, álláspontjuk szerint a Zsolnay az MFB-nek és nem a WHB-nek tartozik. A főrészvényes és felesége attól tartanak, hogy hiába fizették be a cég tartozását, a pécsi önkormányzat addig nem nyugszik, amíg nem indul tényleges felszámolás a zrt. ellen.

„Ma értesültünk róla az ügyvédünktől, aki éppen Zalaegerszegen van, hogy ma reggel egy beadvány érkezett a Zalaegerszegi Törvényszékre, melyben arra kérvényeznek, hogy teljesen mindegy, fizetnénk-e vagy nem, mivel nem működtünk együtt a vagyonfelügyelővel, azonnali hatállyal számolják fel a gyárat. Ez szöges ellentétben áll azzal az anyaggal, amit szintén megkapnak, amikor is Páva Zsolt azt írja miniszterelnökének, és Lázár János miniszter úrnak, hogy aggódik a Zsolnayért. Ha aggódik a Zsolnayért, akkor most hol van?” – tette fel a kérdést a Zsolnay Zrt. igazgatósági elnöke, Cséplő Petra.

A cég tulajdonosai most a Zalaegerszegi Törvényszék ítéletét várják, hogy tényleg felszámolják-e a céget. Pécs szocialista országgyűlési képviselője szerint a kormány bármire képes azért, hogy kivegye a svájci tulajdonos kezéből a jól menő céget.

„Az láttuk az elmúlt évi költségvetés módosításában, hogy nagyon sok építési vállalkozásba kezd most a kormány, nagyon sok olyan beruházást indít el a kormány, amelyhez, amelyben megrendelésekhez tudja juttatni a Zsolnayt, gondolom, itt is a haveroknak szeretnék átjátszani a céget” – vélekedett Szakács László országgyűlési képviselő.

Kerestük Pécs fideszes polgármesterét is, hogy megtudjuk, a városvezetés kiáll-e a Zsolnay Zrt. többségi tulajdonosa mellett, miután az hajlandó kifizetni tartozásait, de kérdéseinkre adásunkig nem kaptunk választ.


Forrás:mno.hu
Tovább a cikkre »