Ugrott három település megszokott vízellátása

Ugrott három település megszokott vízellátása

A hétvége óta tartálykocsi szállítja a vizet három Somogy megyei településre, és elképzelhető, hogy ez még hetekig vagy akár hónapokig így lesz. A kúttal van gond, amiből a mintegy 1300 ember a vizet kapja.

Egy 200 méter mély kút szippantott fel iszapot pár napja Vízváron, emiatt a faluban és két szomszédos településen, Bélaváron és Hersznyén is megszűnt a vízellátás. Azóta a szolgáltató lajtos kocsival folyamatosan tölti utána a rendszert. A lakók ugyan továbbra is vezetéken kapják a vizet, de a nyomás lényegesen kisebb.

„A főzés szempontjából is, illetve fürdés szempontjából se jó így. Azt mondták, hogy megcsinálják, dolgoznak rajta, de nem látom, hogy dolgoznának rajta” – panaszolta egy helybéli.

A települések polgármesterei vízkorlátozást vezettek be. „A lakosságot arra kérjük, hogy az olyan dolgokat, ami nem a létfenntartáshoz szükséges, azokat azért korlátozzák saját maguk részére is. Tehát itt a kertlocsolás, az autómosás, illetve a nagy fogyasztókat is arra szólítottuk fel, illetve köteleztük, hogy 40 százalékkal csökkentsék a vízfogyasztásukat” – közölte Kozma László, Vízvár független polgármestere.

Az érintett falvak vezetői, a szolgáltató és a katasztrófavédelem a napokban dönt arról, milyen megoldással szüntetik meg a hibát. „Esetlegesen a meglévő kútnak a tisztítása, újra üzembe helyezése vagy melléfúrással egy új kút létesítése. Esetlegesen a Barcsról kivezetett víz összekötése a bolhói településsel, hiszen Heresznye és Bolhó között nagyjából egy kilométeres távolság van” – sorolta a lehetőségeket Varga Tibor közegészségügyi szakügyintéző.

Bármelyik mellett döntenek, a munkák heteket, de akár hónapokat is igénybe vehetnek. Addig marad a tartálykocsis szállítás. A három érintett településen mintegy 1300-an élnek.


Forrás:mno.hu
Tovább a cikkre »