Ugrott a fideszes Voldemort mentelmi joga

Ugrott a fideszes Voldemort mentelmi joga

Megszavazták a képviselők, vád alá helyezhető Mengyi Roland, „a megtestesült korrupciógyanú”.

167 igen szavazattal, tartózkodás és ellenszavazat nélkül döntött a Tisztelt Ház a fideszes Mengyi Roland mentelmi jogának felfüggesztéséről. Az Országgyűlés mentelmi bizottság szokása szerint javasolta előzőleg a jog felfüggesztését. Maga a képviselő is kérte ezt az ülésen.

Mint ismert, a gyanú szerint Mengyi Roland Borsod megyei fideszes politikus, aki Voldemort nagyúrnak hívatta magát, tízmillió forintot kért ismerősétől és annak barátjától „alkotmányos költség” címén, ha közbenjárására elnyerik azt a pályázati pénzt, amit aztán egyébként ők maguk is zsebre raktak volna, érdemi hasznosítás nélkül. Később állítólag 90 százalékos visszaosztást is kért Mengyi.

Az ügy aztán komoly hullámokat vert, ide kapcsolódik például az is, hogy a kormány indoklás nélkül vonta vissza július 7-én a Balaton fejlesztésére elkülönített 300 milliárdos pályázati alapot. A nagy visszhangot kiváltott ügyre akkor és később sem érkezett magyarázat a kormány részéről, mindössze annyi, hogy a programot „átdolgozzák”.

Látogatás Voldemort nagyúr panelbirodalmábanRégóta nem látták Tiszaújvárosban Mengyi Rolandot, a körzet úgynevezett Voldemort-ügyben ismertté vált országgyűlési képviselőjét. A politikussal kapcsolatban a helyieknek a Zuschlag-ügy és Torgyán József jut az eszébe – olvassa el a Magyar Nemzet cikkét!

A Magyar Nemzet Magazin kormányzati forrásból a múlt héten úgy értesült, a váratlan lépésre azért volt szükség, mert a Miniszterelnökségnek több érintett település polgármestere is jelezte: pályázatíró cégek keresték meg őket, és „remek kormányzati kapcsolataikra” hivatkozva „ajánlottak segítséget” a pályázatok megírásához, 20-30 százalék körüli visszaosztás fejében.

Lapunk kormányzati forrásai szerint ekkor a kormányban természetesen már tudtak a 168 Óra által egy hónappal később kirobbantott „Voldemort-ügyről”, és azért állították le a pályázatot, mert attól tartottak, az érintett társaságok saját szakállukra próbálják meg hasonló módon lenyúlni a pénz egy jelentős részét. Az eset forrásunk szerint jelezheti, hogy a Fidesz felső vezetésében is élhet veszélyérzet a korrupciós botrányokkal kapcsolatban – legalábbis a kisebb és egyszerűbb eseteket illetően, mint Mengyi Rolandé is.

Mi a közös Torgyánban, Lázárban és Gyurcsányban?Hogy korábban melyik parlamenti képviselőnek milyen mentelmi jogi ügye volt a rendszerváltozás óta, arról bővebben ITT olvashat.

– Pár millió vagy pár tízmillió forint, a haverja garázsában biliárdozó, iszogató képviselő, aki ráadásul pofátlanul sokat kér a közbenjárásáért – ez mindenki számára könnyen érthető, megfogható és természetesen felháborító ügy – magyarázta forrásunk, miért veszik az ilyeneket talán még komolyabban a Fideszben, mint a nagyobb volumenű, de bonyolultabb eseteket.

A feláldozhatóMeglehet, Mengyi Roland fideszes országgyűlési képviselő annál is nagyobb bajban van, mint ami a hírekből kiolvasható. Szerető Szabolcs vezércikke.

– Mengyi példája legalább mutatja, hogy működik a rendszer, dolgoznak a hatóságok – adott a kormánypárt szempontjából pozitívabb olvasatot az ügynek egy kormányzati háttérember, ő sem tagadva persze, hogy az ilyen esetek rombolhatják a párt megítélését. Mindkét forrásunk azt mondta, a következő hónapokban több hasonló ügy is napvilágra kerülhet, és többen is úgy járhatnak, mint Mengyi Roland, akinek rövidesen feloldhatja mentelmi jogát a parlament.

Az ügy kirobbanása óta az első parlamenti nap következett hétfőn. Orbán Viktor szezonnyitó beszédéről és az ellenzéki válaszokról bővebben ITT olvashat.


Forrás:mno.hu
Tovább a cikkre »