UEFA-kongresszus: a magyar focival büszkélkedett Orbán

UEFA-kongresszus: a magyar focival büszkélkedett Orbán

Az elmúlt évtizedek kilátástalansága után napjainkban példátlan összefogás van Magyarországon, hogy a sport és a futball ismét lábra kapjon – jelentette ki Orbán Viktor miniszterelnök az Európai Labdarúgó Szövetség (UEFA) 40. kongresszusának hétfő esti megnyitóján, a budapesti Várkert Bazárban.

A miniszterelnök hangsúlyozta: a nem találhattak volna jobb helyet a kongresszusnak, mert Magyarországon „a labdarúgásról, különösen a magyar labdarúgásról szóló viták olyan természetesek, mint a levegővétel. Nálunk ugyanis két dologhoz mindenki ért, és ebből egyik a foci”. A másik a politika – tette hozzá. A miniszterelnök egyebek mellett azt is kiemelte, hogy a magyarok 168 aranyérmet szereztek eddig az olimpiai játékokon, ez a nyolcadik helyet jelenti a nyári olimpiák összesített éremtáblázatán.

Megnyitó beszédében a kormányfő hangsúlyozta: Futballban magyar csapat háromszor nyert olimpiát, és két világbajnoki döntőt vesztett el. „A másodikra mind a mai napig úgy emlékszünk, mint a nemzetet ért sorscsapásra. És ez nem túlzás. A magyar futball aranykorát azonban egy ezüst-, majd egy bronzkorszak követte, és végül 1986 után, amikor a utoljára vettük részt világbajnokságon, elsüllyedtünk a teljes kilátástalanságban” – emlékeztetett, és úgy folytatta, hogy „beköszöntött a vadkapitalizmus”, a pályák helyén bevásárlóközpontok épültek, az állami háttér eltűnt, az infrastruktúra leromlott, és az utánpótlás elvékonyodott.

Ma azonban más idők járnak, példátlan összefogás van Magyarországon, hogy a sport és a futball ismét lábra kapjon – jelentette ki a miniszterelnök.

„Nagy siker, hogy 44 év után a magyar válogatott ismét ott van az Európa-bajnokságon” – tette hozzá

Korábban az Országházi dolgozószobájában fogadta Orbán Viktor miniszterelnök Gianni Infantinót, a Nemzetközi Labdarúgó Szövetség (FIFA) elnökét, aki a megnyitón is részt vett.


Forrás:mno.hu
Tovább a cikkre »