Udvarias? Korrekt?

Rámordult a román külügy Potápi Árpád magyar államtitkárra, amiért minap egy interjúban bírálni merészelte Klaus Iohannis államelnököt. Pedig Potápi csak Iohannis áprilisi magyarellenes, Erdély kiárusítására vonatkozó kirohanását idézte, kis történelemmel megfűszerezve.

Udvarias? Korrekt?

Felemlegette, hogy egykoron a szászokat magyar királyok hívták Erdélybe, kiváltságokat, autonómiát biztosítottak számukra, de

– áll a Krónikában közölt interjúban. A magyar államtitkár még hozzáfűzi:

Hírdetés

És ha már magyar államtitkár nyilatkozott, a román külügy is hasonló rangú tisztviselőjét delegálta pontra tenni őt, méghozzá egy hírtévé műsorában. Iulia Matei előbb kifejtette, hogy a külügyminisztérium nem szeretné a magyar államtitkár választási kontextusban elhangzott nyilatkozatát kommentálni, majd nekiállt elemezni az elhangzottakat. Szerinte Potápi szavai mögött

És persze hozzátette, hogy a román fél ismételten visszautasítja ezt a megközelítést.

Nehéz értelmezni, melyik jószomszédi viszonyra utalt az államtitkár asszony, hisz a Románia és Magyarország közötti kapcsolat a legjobb indulattal is csak szomszédinak nevezhető, de jónak nem. Potápi „udvariasan korrektnek” mondotta, magyarázata szerint örülnek, hogy Bogdan Aurescu külügyér korábbi fenyegetőzései dacára a román hatóságok „eltűrik” a magyar kormánynak az oktatásban, a gazdaságban és egyéb területeken végrehajtott fejlesztéseit, magyarán engedik, hogy Magyarország jelentős pénzösszegeket pumpáljon Romániába. Egyelőre hajlandóak szemet hunyni afölött, hogy ezek az összegek elsősorban a magyar közösség megmaradását szolgálják, hisz bár az alapcél bizonyára nem tetszik, de végeredményben az országot is eurómilliókkal gazdagítják.

Talán nem is lenne szóra érdemes ez az újabb kis incidens, csakhogy nagyon jól tükrözi a román diplomácia viszonyulását Magyarországhoz, a magyarokhoz. Számukra természetes, hogy akár a legmagasabb szinten, az államelnök szájából elhangozhatnak uszító kijelentések, Iohannis mondhatja azt, hogy Magyarország az egyik párttal szövetkezve Erdély elszakításán ügyködik, de a válaszként érkező legkisebb ejnye-bejnyézésre támadásba lendülnek. Hogy mindez elsősorban belpolitikai vonatkozású? Bizonyára. De sem udvariasnak, sem korrektnek nem nevezhető.

Farkas Réka / Háromszék


Forrás:erdely.ma
Tovább a cikkre »