Udvari Kamaraszínház: határtalan színházi élmény

Udvari Kamaraszínház: határtalan színházi élmény

Az Udvari Kamaraszínház küldetésének tekinti, hogy a magyar történelmet feldolgozó előadásait a legkisebb faluba is elvigye

Ismernünk kell múltunkat, hogy tervezni tudjuk a jövőnket – hangsúlyozza Andrási Attila író-rendező, a színház Jászai Mari-díjas művészeti vezetője. – Színre vitt témáinkkal a közbátorságot szeretnénk visszahozni és megerősíteni a közéletben. A közbátorság megléte az alapja a közösségi jogainkkal való élésnek. A közösségi jogok megléte és kiteljesedése pedig feltétele megmaradásunknak.

A társulat kizárólag a magyar múlt korszerű színrevitelének szenteli létét, és folyamatos missziós munkát végez: előadásait a külhoni magyarokhoz is eljuttatja.

2021-ben szeretnék meglepni határon túli honfitársainkat, és lehetővé tenni számukra a KIÉ EZ AZ ORSZÁG? és a FEHÉR SZARVAS című előadásaik megtekintését a világhálón.

Hírdetés

Széles a paletta: Ausztráliától Új-Zélandon át, az Egyesült Államokon és Kanadán keresztül Brazíliáig igyekeznek minél több ország magyar ajkú lakosságát elérni. A koronavírus bezárt világában minden kapcsolatfelvétel sokat jelenthet a szórványmagyarságnak.

Februártól felkerülnek a világhálóra a múltunkat új megvilágításba helyező művészi produkciók.

– Jövőnk alapfeltétele, hogy tényszerűen és reálisan ismerjük a múltunkat, hiszen csak így tudunk továbblépni. Fontos azt is felismerni, hogy elődeink miben tévedtek – mondta a teátrum vezetője.

Az iskolai történelemórákon a száraz adatok csatákról, politikai változásokról idegenül hatnak, unalmasak. Azért, hogy megértsük a világ színpadáról régen eltávozott kiemelkedő személyiségeket és a társadalmi fordulatok jelentőségét, a művészet sokat tehet. Az Udvari Kamaraszínház úgy tálalja a történelmi eseményeket, hogy közben a néző magára ismer, és szinte részesévé válik a történelemnek.

Színész és néző így egyaránt okulhat a múlt hibáiból és dicsőségéből, s erőt meríthet ahhoz, hogy bízzon egy szebb jövőben, bárhová is sodorja a Földön a sors.


Forrás:karpatinfo.net
Tovább a cikkre »