Tuzson: Négy ponton módosul az alkotmány

Előreláthatólag négy ponton módosul az alaptörvény, a népszavazás eredményét fordítják le a jog nyelvére – közölte a kormányzati kommunikációért felelős államtitkár.

Tuzson Bence az M1-es csatornának elmondta: a népszavazás eredményének lényegét, értelmét kívánják átültetni az alaptörvénybe az identitás, a terület, a népesség, az államszervezet védelmének megerősítése által. Hozzátette: fontosnak tartják, hogy a módosítás egységben legyen az uniós joggal.

Arra a felvetésre, hogy a Lehet Más a Politika szerint az alkotmánymódosítás nem jelent megoldást a migrációra, az államtitkár azt mondta: egyetlen eszköz sosem jelent teljes megoldást egy problémára. Az alkotmánymódosítás mellett a harcot meg kell vívni brüsszeli fronton is, valamint „a gyakorlati élet frontján”, vagyis a határokon, illetve annak megakadályozásával, hogy más országok Magyarországra küldjenek embereket – mondta.

Tuzson Bence a Kossuth rádió 180 perc című műsorában arról is beszélt, hogy az unióhoz csatlakozáskor az ország szuverenitásának gyakorlását néhány kis területen átadta Magyarország az EU-nak. Ez azonban nem korlátlan, és Magyarország egyebek mellett azt az alapvető jogot sem adta át, hogy „meghatározzuk, kivel éljünk együtt”. Van egy olyan korlát is – amit például a német alkotmánybíróság is kimondott –, amely szerint az állam szuverenitásának gyakorlását alapvető kérdésekben az unió nem korlátozhatja – emelte ki.


Forrás:mno.hu
Tovább a cikkre »