Túszejtés és gyilkosság egy francia templomban

Túszokat ejtett kedden két, késsel felfegyverkezett támadó egy észak-franciaországi város templomában – közölte a francia rendőrség. A francia terrorelhárító egységek a két támadót lelőtték. A túszejtők brutálisan végeztek a 86 éves pappal.

Két, késsel fegyverzett támadó mise közben a hátsó ajtón rontott be a normandiai Saint-Etienne-du-Rouvray település katolikus templomába, ahol öt embert, köztük egy papot, két apácát s két hívőt tartott fogva. Egyiküknek, az egyik apácának sikerült megszöknie és ő riasztotta a hatóságokat. A francia terrorelhárítók a helyszínre érkeztek és a két támadót lelőtték. A France 3 televízió értesülései szerint több lövést lehetett hallani a helyszínen.

ALe Point információ szerint egy halálos áldozat van, a 86 éves Jacques Hamel atya, akit 1958-ben szenteltek pappá. Sajtóhírek szerint elvágták a torkát. Egy másik áldozatról is írnak a francia lapok, de ezt még hivatalosan nem erősítette meg a rendőrség. Az akcióban egy rendőr is megsebesült.

A támadók indítéka nem ismert még, de az árulkodó, hogy több forrás szerint is „Daesh” (azaz Iszlám Állam) felkiáltással törtek be mise alatt a templomba.

François Hollande elnök és Bernard Cazenevue belügyminiszter is a helyszínre tart, közölték helyi források.

Saint-Etienne-du-Rouvray egy 28 ezres település, Rouen elővárosa, amely Párizstól mintegy 140 kilométerre északnyugatra fekszik.

Franciaországban a 84 halálos áldozatot követelő nizzai terrortámadás után hosszabbították meg újabb hat hónappal a szükségállapotot.

Nem először próbálkoztak

A Le Parisien című francia lap két éve arról írt, hogy több a régióban élő francia fiatal Szíriába ment harcolni és közülük volt olyan, aki a Saint-Etienne-du-Rouvray egyik mecsetében radikalizálódott. A Figaro pedig azt írja, hogy ismert dzsihadista, Sid Ahmed Ghlam korábban már kinézte magának azt a templomot, ahol most a túszejtés volt, meg is akarta támadni, de terve meghiúsult. Ghlam jelenleg egy francia börtönben ül gyilkossági kísérlet miatt – olvasható az Indexen.


Forrás:gondola.hu
Tovább a cikkre »