Tusványos – Quimby-válasz a vádakra: a közönség este a miénk

Tusványos – Quimby-válasz a vádakra: a közönség este a miénk

„Az idén 27. alkalommal megrendezett tus­vá­nyosi szabadegyetem hosszú ideje az egyetlen, ebben a régióban található fesztivál, ahol tízezres tömeg előtt lépnek fel magyarországi együttesek. Örültünk, hogy kritikus dalaink ellenére is meghívtak bennünket, elvállaltuk, fontosabbnak éreztük, hogy az erdélyi közönségnek is játszhassunk, minthogy politikailag, erkölcsileg megítéltetünk-e. Hát megítéltettünk” – írta kedden a Quimby zenekar Facebook-oldalán.

quimby gn-9_bKiss Tibor, a Quimby frontembere a tusnádfürdői koncerten

A határon túli magyarok körében is régóta népszerű magyarországi együttes, amely az elmúlt években számos alkalommal fellépett erdélyi városokban, különféle fesztiválokon – több ízben a Tusványoson is – azért tette közzé álláspontját, mert rajongóik közül néhányan nemtetszésüknek adtak hangot, hogy a zenekar fellépett a Bálványosi Nyári Szabadegyetem és Diáktáborban.

Felháborodott hozzászólók arról írtak a Facebookon, nagy baj, hogy „Orbán házi fesztiválján” lép fel a banda, „szemen köpték magukat és a rajongóikat is”, és hogy át kellene gondolniuk a dolgot, hiszen „fiatalok tízezrei mennek utánuk”. A magyar zenei élet egyik legnépszerűbb alternatívrock-együttese válaszában úgy fogalmazott, ők kizárólag az esti buliban vettek részt a szórakozni vágyó közönség örömére, egy zenei fesztiválra utaztak Erdélybe, hogy nagy szívvel muzsikáljanak az ott élő magyar embereknek.

quimby gn-11_b

„A napközbeni politikai programoktól elhatárolódunk. Cefetül rühelljük, ha bárki is a saját politikai meggyőződésének erősítésére használja a bandát. A közönség este 10 után a miénk. És míg a politikusok a sötétben a saját köreiket róják, mi együtt üvöltjük a medvékkel hogy »tetszik a zaj!« – olvasható az állásfoglalásban.

A szabadegyetem szervezői keddi közleményükben a történtekre reagálva azt írták, huszonhét év alatt a táborban fellépett a magyarországi rock-, pop- és népzenei szcéna színe-java, valamint a térség ismert zenekarai közül is többen, és fel is sorolták a fellépő zenekarokat. „Úgy gondoljuk, sehova nem vezet és teljes mértékben fölösleges az, hogy az este fellépő zenekaron vagy előadón kérje számon bárki azt, hogy egyik vagy másik előadáson mi hangzott vagy nem hangzott el. A Tusványosra meghívott és ott fellépő zenei előadók egyetlen dolga az, hogy szórakoztassák a közönséget, hogy bulit csináljanak, ennek pedig minden évben maradéktalanul eleget is tesznek” – áll a közleményben.

Pénteken Tusványoson többezres közönség előtt lépett fel az 1991-ben Dunaújvárosban alakult Quimby, amelynek dalait sanzonos hangvétel, expresszív zenei világ, erőteljes előadásmód, szimbolikus szövegvilág jellemzi.


Forrás:kronika.ro
Tovább a cikkre »