Tusk nem alkudna a törökökkel a szólászabadságról

Tusk nem alkudna a törökökkel a szólászabadságról

Az Európai Uniónak saját magának kell megvédenie határait, ha nem akar áldozatul esni a szomszédok zsarolásának – írta Donald Tusk, az Európai Tanács elnöke pénteken a Le Figaro című francia napilapban.

“Senki sem fogja megvédeni a határainkat helyettünk” – hangsúlyozta Tusk.

“Nem adhatjuk területünk kapujának kulcsát egy kívülálló fél kezébe legyen szó Törökországról vagy az észak-afrikai államokról”

tette hozzá.

Tehetetlenségünk miatt egyesek kísértésbe eshetnek, hogy megzsaroljanak minket”

– figyelmeztetett az Európai Tanács elnöke.

Tusk Angela Merkel német kancellárral és Frans Timmermansszal, az Európai Bizottság első alelnökével együtt április 23-án a dél-törökországi Gaziantepbe utazik, ahol az Európai Unió és Törökország között a menekültválság kezelésére létrejött egyezményről tárgyal majd Ahmet Davutoglu török kormányfővel.

Tusk írása szerint Európának szüksége van arra, hogy egyértelműen meghatározza az alkudozás kereteit. “Tárgyalhatunk a pénzről, de az értékeinkről soha” – szögezte le.

“Szabadságjogaink, beleértve a szólás szabadságát, nem válhatnak semmiféle politikai cserebere tárgyává”,

ezt jobb, ha Recep Tayyip Erdogan török elnök is megérti – emelte ki a volt lengyel kormányfő.

Törökország per indítását követelte két német televíziós szatíra ellen, amelyek úgy mutatták be Erdogant, mint aki az állatok iránt érez nemi vonzalmat. Merkel engedélyt adott a szatirista elleni büntetőeljárásra, ugyanakkor jelezte, nem örülne neki, ha a hasonló eljárások megszokássá válnának.

Tusk aláhúzta: az uniós-török egyezmény nem szolgálhat egyetemes modellként a migráció más forrásaira nézve. “Líbia nem Törökország” – hangsúlyozta. Az Európai Tanács elnöke szerint “támogatni kellene Olaszországot a csempészek elleni harcban, ami nagyobb líbiai szerepvállalást követel”.


Forrás:alfahir.hu
Tovább a cikkre »