Tusk megüzente a hódítóknak, ne jöjjenek Európába – és ők bizonyára szót is fogadnak neki

Tusk megüzente a hódítóknak, ne jöjjenek Európába – és ők bizonyára szót is fogadnak neki

Görögország a schengeni övezet, az eurózóna és az Európai Unió része marad – jelentette ki Donald Tusk, az Európai Tanács elnöke Athénban, az Alekszisz Ciprasz görög kormányfővel folytatott tárgyalások után.

Görögország kizárása Schengenből nem megoldás a menekültválságra – hangsúlyozta Tusk egy athéni sajtótájékoztatón. Az Európai Tanács elnöke emellett nyomatékosította: véget ér a "potyautas-korszak", és arra szólította fel a potenciális illegális gazdasági bevándorlókat, hogy ne jöjjenek Európába.

"Ne jöjjenek Európába! Ne higgyenek a csempészeknek! Ne kockáztassák feleslegesen az életüket és a pénzüket!" – mondta a lengyel politikus. "Sem Görögország, sem más európai ország nem lesz tranzitállomás a jövőben" – tette hozzá. "Újra alkalmazni fogjuk a schengeni szabályozásokat."

Tusk szerdán a szlovéniai Dobovában található menekülttáborban tett látogatása során kijelentette, hogy vissza kell térni a schengeni rendelkezésekhez, amelyek magukban foglalják az EU külső határainak szigorú ellenőrzését. Ez utóbbi nélkül Tusk szerint elképzelhetetlen a menekültválság megoldása.

Az Európai Tanács elnöke azt is hangsúlyozta, hogy a tagállamok egyoldalú lépései – például a belépők számának korlátozása – "rombolják az uniós szolidaritást".

Csütörtökön már több mint 11 ezren torlódtak fel a görög-macedón határon, mivel Macedónia csak rövid időre nyitja meg a határátkelőt, és pusztán a papírokkal rendelkező, szíriai és iraki menekülteket engedi be területére. A macedón rendőrség szerdán és csütörtökön összesen 510 bevándorlót engedett tovább, miközben csak szerdán több mint kétezer társuk érkezett újonnan Görögországba.

Tusk balkáni körútja után Törökországban folytatja a menekültválsággal kapcsolatos tárgyalásokat. A lengyel politikus ankarai tartózkodása alatt arról szeretné meggyőzni Ahmet Davutoglu török miniszterelnököt, hogy csökkentse a Görögországon keresztül Európába áramló migránsok számát. Az ET-elnök kulcsfontosságúnak nevezte az EU és Törökország együttműködését.

(MTI)


Forrás:kuruc.info
Tovább a cikkre »