Tusk felháborodott a Hitler–EU-elméleten

Donald Tusk, az Európai Tanács elnöke kedden bírálta Boris Johnson konzervatív londoni expolgármestert, aki szerinte túllőtt a célon, amikor Adolf Hitler náci diktátor vágyálmaihoz hasonlította az Európai Unió projektjét.

„Nem mehetek el szó nélkül az olyan megnyilvánulások mellett, amelyek az Európai Unió projektjét Adolf Hitler vágyálmaihoz hasonlítják” – szögezte le Tusk egy koppenhágai sajtótájékoztatón.

„Elengedhetnénk a fülünk mellett az ugyancsak abszurd érvelést is, ha nem a brit kormánypárt egyik legbefolyásosabb politikusának szájából hangzottak volna el” – folytatta.

„Boris Johnson túllépte az ésszerű vita kereteit, és úgy tűnik, politikai amnéziában szenved” – mondta az egykori lengyel miniszterelnök.

„Sok mindent felróhatunk az EU-nak, de még mindig az egyik leghatékonyabb védmű az európai nemzetállamok közötti mindig veszélyes és gyakran tragikus konfliktusokkal szemben” – érvelt Donald Tusk.

Róma és Hitler

A Nagy-Britannia EU-ból történő kilépése (brexit) élharcosának számító Johnson a Sunday Telegraph című tekintélyes konzervatív brit vasárnapi lapnak adott interjújában azt mondta, „az egész ügy” – vagyis az Európai Unió koncepciója – a Római Birodalomig nyúlik vissza.

Johnson szerint az elmúlt kétezer év történelme nagyjából arról szólt, hogy különböző emberek és intézmények megpróbálták Európa egyesítésével újjáéleszteni a rómaiak idejére jellemző „béke és jólét aranykorát”.

Mások mellett „Napóleon és Hitler is ezzel próbálkozott, tragikus végeredménnyel (…) Az EU is egy erre irányuló kísérlet, más módszerekkel” – fogalmazott a David Cameron brit kormányfő utódaként emlegetett konzervatív politikus.

A szókimondása miatt egyre népszerűbb Johnsonnak nem ez volt az első nagy port kavaró kijelentése. A politikus a múlt hónapban rasszizmussal vádolta meg Barack Obama amerikai elnököt, akinek britellenes érzelmei szerinte részben kenyai gyökereiből fakadnak.


Forrás:mno.hu
Tovább a cikkre »