Tusk a Fideszről egyeztetett a bölcsekkel

Donald Tusk, az Európai Néppárt elnöke ma délután tanácskozott a „bölcsekkel”, azaz a belga Herman van Rompuy, a német Hans-Gert Pöttering, illetve az osztrák Wolfgang Schüssel alkotta néppárti trióval. A bizottságot még tavaly márciusban állították fel, hogy a Fidesz néppárti tagságáról folytasson vizsgálatot. Tusk nemrég a Twitteren jelentette be, hogy a „bölcsek” által készített jelentést a pártcsalád politikai közgyűlésének következő ülésén prezentálja, miután a tagpártokkal is egyeztetett. A találkozóra február 3-4-én kerül sor.

Orbán Viktor még évindító sajtótájékoztatóján jelentette ki, hogy a döntés előtt maga is tárgyalóasztalhoz akar ülni Donald Tuskkal, Annegret Kramp-Karrenbauer CDU-elnökkel, valamint Sebastian Kurz osztrák kancellárral. A miniszterelnök múlt héten Kurz-cal röviden már egyeztetett a kérdésben.

Hírdetés

Orbán Viktor múlt pénteken pedig arról beszélt: a Fidesz „egy centiméterre” volt az Európai Néppártból való kilépéstől, miután a párt európai parlamenti (EP) frakciójának zöme támogatta a magyar jogállamiságot elmarasztaló EP-határozatot. – Egy kormányzó párt azért tartozik egy pártcsaládhoz Európában, hogy ha a hazájának szüksége van védelemre, segítségre, akkor legyenek szövetségesei – mondta a kormányfő.

Judi Tamara (Brüsszel)


Forrás:gondola.hu
Tovább a cikkre »