Türingiának Párizs és Brüsszel kell, de posztkomcsi vezetője kisírja néhány ezer Idomeniben nyaraló agysebész befogadását

Türingiának Párizs és Brüsszel kell, de posztkomcsi vezetője kisírja néhány ezer Idomeniben nyaraló agysebész befogadását

A németországi Türingia befogadhat néhány ezer embert a görögországi Idomeniben rekedt "menekültek" közül – mondta a tartomány miniszterelnöke a Der Spiegelnek.

Bodo Ramelow a német hírmagazin szombati – digitális formátumban péntek este kiadott – számában megjelenő beszámoló szerint kiemelte, hogy Türingia kész befogadni "menekülteket" a válság kezeléséről szóló EU-Törökország megállapodás keretében legális úton az EU területére szállítandó kontingensből, de akár a görög-macedón határ lezárása miatt Idomeniben rekedt, "kétségbeesetten segítségre váró menekültek" helyzetének rendezésében is részt vehet.

A posztkommunista Baloldal politikusa elmondta, hogy egy több tartomány együttműködésére épülő akcióra gondol, és 1000-2000 betolakodót helyezne el Türingiában, ahol a tíz tartományi üzemeltetésű befogadóállomás közül hét üresen áll. Hozzátette: az akció feltétele, hogy a szövetségi kormány segítsen a vízumügyek rendezésében és a "menekültek" szállításában.

A Németország keleti részén, a volt NDK területén fekvő tartomány miniszterelnöke megjegyezte, hogy nem csak humanitárius okok miatt kezdeményezi az Idomeninál veszteglő agysebészek egy részének befogadását. "Megkerestek munkaadók, akik aggódnak, hogy már egyáltalán nem jönnek hozzánk menekültek" – mondta Bodo Ramelow.

A Baloldal az egykori keletnémet állampárt utódszervezetéből és nyugati baloldali tömörülések összeolvadásával jött létre, és a legnagyobb ellenzéki párt a szövetségi parlamentben (Bundestag). A CDU/CSU áljobboldali pártszövetséggel kormányzó szociáldemokrata párttól (SPD) balra helyezkedik el.

A Baloldal 2014 decembere óta van hatalmon Türingiában, a SPD-vel és a Zöldekkel koalícióban. A három párt minimális, egyfős többséggel rendelkezik a tartományi gyűlésben (Landtag). A posztkommunisták már több alkalommal kerültek kormányra a volt NDK területén fekvő tartományokban, de csak koalíciók kisebbik pártjaként. A Bodo Ramelow vezette koalíció az első, amelyben a Baloldal a legnagyobb párt, és ő a párt első tartományi miniszterelnöke.

(MTI nyomán)


Forrás:kuruc.info
Tovább a cikkre »