Turcsinov azonnali mozgósítással riogat

A Nemzetbiztonsági és Védelmi Tanács titkára korábban a hadiállapot bevezetését is felvetette.

Az újabb mobilizáció abban az esetben lesz meghirdetve, ha súlyosbodik a helyzet a kelet-ukrajnai fronton – jelentette ki Olekszandr Turcsinov, a Nemzetbiztonsági és Védelmi Tanács (RNBO) titkára.

Kijev azonnal kihirdeti az új mozgósítást, ha romlik a helyzet Donbászon – közölte pénteken Turcsinov, a Nemzetbiztonsági és Védelmi Tanács (RNBO) titkára, írja a RIA Novosztyi.

Korábban Turcsinov arról is beszélt, hogy a Nemzetbiztonsági és Védelmi Tanács fontolóra veheti a hadiállapot bevezetését Ukrajnában.

Nagyija Szavcsenko ukrán parlamenti képviselő ezzel kapcsolatban kijelentette, már túl késő kihirdetni a hadiállapotot.

Andrij Liszenko, az elnöki hivatal hadműveleti ügyekben illetékes szóvivője korábban elmondta, hogy a mozgósítás hetedik hulláma elhalasztható, mert sok szerződéses katona van. Liszenko nem pontosította a szerződéses katonák számát, de megjegyezte, hogy több mint 30 ezer személy kötött szerződést.

Petro Porosenko még júniusban az Ukrán Védelmi Minisztérium vezérkara által megtartott tudományos-gyakorlati konferencián arról beszélt, hogy Ukrajnának készen kell állnia egy esetleges teljes körű katonai invázióra.

Az ENSZ adatai szerint Kelet-Ukrajnában a fegyveres konfliktus kirobbanása, 2014 áprilisa óta 9553 ember halt meg, és 22 137 ember sebesült meg. A minszki megállapodások aláírása, 2015 szeptembere után enyhült a válság, amely azonban idén májusban ismét kiéleződött; ez részben azzal is magyarázható, hogy Kijev és a szakadárok vezetői nem tudtak közös nevezőre jutni a helyhatósági választások megrendezéséről a két szakadár területen, Donyeck és Luhanszk megyében.

Az ukrán kormány és a szakadárok vezetői egymást vádolják a térségbeli helyzet súlyosbodása miatt. Denisz Pusilin, az önkényesen kikiáltott Donyecki Népköztársaság egyik politikai vezetője az Izvesztyija című orosz napilapban csütörtökön megjelent interjúban arra figyelmeztetett, hogy a térségben napról napra romlik a helyzet, és amennyiben az ukrán hatóságok nem tartják be a minszki tűzszüneti megállapodások legalább első három pontját, akkor pillanatok alatt újra – mint fogalmazott – igazi harcok robbanhatnak ki a térségben. A minszki egyezmények szóban forgó pontjai teljes fegyvernyugvást irányoznak elő a térségben, illetve a katonák és a nehézfegyverek kivonását a frontvonal menti térségből, továbbá rendelkeznek arról, hogy az Európai Biztonsági és Együttműködési Szervezetnek (EBESZ) kell ellenőriznie a tűzszünet betartását és a nehézfegyverek visszavonást.

Csatolt_cikkek: Olvasta már?:Kelet-urajnai háború: A gyerekek haja kihullott, remegett kezük-lábuk, néhányan megnémultakÖnkényes fogvatartások, erőszakos eltüntetések és kínzás Kelet-UkrajnábanENSZ: büntetlenül maradnak az emberölések Kelet-UkrajnábanRovatok: BelföldTelepülés: UkrajnaCímkék: Olekszandr Turcsinov, mozgósítás, mobilizáció, Ukrajna, ukrán válság, ukrajnai hírek, ukrán hadseregForrás: Kárpátinfo.net


Forrás:karpatinfo.net
Tovább a cikkre »