Tüntettek a bukaresti megamecset ellen

Tüntettek a bukaresti megamecset ellen

Mintegy 250-en gyűltek össze vasárnap délután Bukarestben az államfői rezidenciaként szolgáló Cotroceni-palota előtt, hogy a román fővárosban török támogatással felépíteni tervezett mecset ellen tiltakozzanak. 

prumecs_b

A tüntetést Bogdan Diaconu, a szélsőségesen soviniszta Egyesült Románia Párt (PRU) elnöke, független parlamenti képviselő hirdette meg,

„A román nép mélységesen keresztény értékekkel bíró nép, amelyet ezen értékek tartottak meg több, mint kétezer éven keresztül. (Klaus Johannis államfőnek) meg kell értenie, hogy nem üzletelhet a román nemzeti érdekekkel, nem adhatja fel Merkel asszony előtt Románia értékeit és érdekeit. Meg kell értenie: azért van Cotroceni-ben, hogy a román nép érdekeit képviselje, amely 2014-ben rá szavazott. Azért van ott, hogy megvédje Romániát, meg kell értenie, hogy a főnöke a román nép, nem pedig Merkel asszony vagy Erdogan szultán” – hangoztatta a szélsőséges politikus.

Diaconu egyben felszólította Răzvan Sava ügyvivő bukaresti főpolgármestert, hogy az önkormányzati választással egy időben, június 5-ére írjon ki népszavazást, amelyen a bukarestiek véleményt nyilváníthatnak arról, akarnak-e mecsetet a városban. A tüntetésen egyébként egy hangszóróból „hazafias” dalokat játszottak többek között a román fasiszta szervezet, a legionáriusok indulóit is.

Mint arról beszámoltunk, a mecsetépítés terve tavaly heves tiltakozást váltott ki. Az óriásmecset felépítésére szánt 11 ezer négyzetméteres bukaresti telek átadásáról szóló jegyzőkönyvet még tavaly júliusban írta alá Victor Opaschi román vallásügyi államtitkár és Murat Iusuf muzulmán főmufti, a török közösség vallási vezetője.

A megállapodás értelmében a román állam 49 évre ingyenesen adja a muzulmán felekezet használatába a főváros északi részén, a Romexpo kiállítási csarnok közelében található telket, azzal a feltétellel, hogy ott a felekezet közhasznú épületeket, nevezetesen egy mecsetet, lelkészi lakást, könyvtárat és szociális központot építsen. A mecset felépítését a török kormány finanszírozza, amit adományokkal egészítenek ki.

Traian Băsescu volt államfő viszont biztonsági kockázatnak nevezte, hogy Bukarest készül befogadni Európa egyik legnagyobb muzulmán központját. Băsescu azt állította, hogy a több millió euró értékű telken kétezer hívő befogadására alkalmas mecset és hatezer diák oktatását lehetővé tevő muzulmán egyetem épül, a kormány „nagylelkűségét” pedig azzal hozta összefüggésbe, hogy Victor Ponta akkori miniszterelnök hetekig Törökországban gyógykezeltette magát.


Forrás:kronika.ro
Tovább a cikkre »