Tüntető diákot lőttek agyon kormánypárti fegyveresek Nicaraguában

Meghalt egy tüntető diák a Daniel Ortega nicaraguai elnök lemondását követelő tiltakozók által elfoglalt Műszaki Egyetem elleni fegyveres támadásban, ezzel pedig 135-re emelkedett a megmozdulások halálos áldozatainak száma – jelentették hírügynökségek pénteken.

A fegyveres támadók lövéseket adtak le a mintegy három hete tüntetők által ellenőrzött Universidad Nacional Autónoma de Nicaragua épületére, amiben a meghalt diák mellett egy másik megsebesült – közölte az egyik diákszervezet a Facebookon. A diákok a rendőrséget tették felelősség a támadásért. Eközben maszkos fegyveresek behatoltak az ugyancsak diákok ellenőrizte Radio Nicaragua épületébe, és felgyújtották – közölte a kormánypárti El 19 hírportál, amely a támadást „bűnözőknek” tulajdonította.

Hírdetés

A fegyveresek kiléte vitatott: a kormány szerint bűnözői csoportok, a tüntetők szerint rendőrök, a konfliktusban közvetítő püspöki konferencia szerint a kormányhoz köthető félkatonai szervezetek voltak az elkövetők. Az erőszakra az elnök és a római katolikus püspökök megbeszélése után került sor. A püspökök azt javasolták pénteken, hogy a válság megoldása érdekében indítsanak demokratizáló folyamatot, amelynek keretében Ortega mandátumának lejárta előtt leköszönne az államfői tisztségről. Az elnök, aki korábban kijelentette, hogy ragaszkodik hatalmához, egyelőre nem reagált a javaslatra.

A latin-amerikai országban április közepén kezdődtek tiltakozások a kormány azon terve ellen, hogy 22,5 százalékra emelje a társadalombiztosítási járulékokat, és párhuzamosan 5 százalékkal csökkentse a nyugdíjakat. Bár az elnök április végén meghátrált és visszavonta a tervezett reformot, a nyugalom nem állt helyre az országban, a tüntetők Ortega lemondását kezdték követelni, s az azóta is tartó megmozdulások erőszakossá fajultak.

(MTI)


Forrás:kuruc.info
Tovább a cikkre »