Tüntetésen robbantotta fel magát egy merénylő Kabulban

Felrobbantotta magát szombaton egy öngyilkos merénylő a hazara kisebbség Kabulban rendezett békés demonstrációján, a merényletben legalább húszan meghaltak és százhatvanan megsebesültek – közölték helyi tisztségviselők.

Mohammad Iszmail Kavuszi, az afgán egészségügyi minisztérium szóvivője azt mondta, az áldozatokról szóló adatok a kórházak által szolgáltatott első információk, így ez a szám a későbbiekben még változhat.

A szóvivő korábban arról számolt be, hogy ötvenen meghaltak vagy megsebesültek. Később kiderült, ezek az adatok a merénylet közelében fekvő Isztiklal kórházba szállítottak számát tükrözik.

Az AFP francia hírügynökség egyik fotósa úgy nyilatkozott, több tucatnyi holttestet és „borzasztó vérfürdőt” látott maga körül, és közülük néhányat teljesen szétszaggatott a robbanás. Hozzátette, néhány feldühödött demonstráló a helyszínre érkező rendőrökre rontott, akik elkezdték lezárni a területet.

Az afgán fővárosban a hazara kisebbség tagjai közül több százan vonultak utcára, hogy síkra szálljanak a kormány projektje ellen, amelynek keretében villamosvezetékeket húznának keresztül a hazarák Bamijan tartományban fekvő földjein, s ezzel gyakorlatilag tönkretennék a területet.

A túlnyomórészt síita vallású hazarák – akik a 28 milliós afgán népesség nagyjából 10 százalékát teszik ki – már korábban is támadások célkeresztjében álltak, különösen a szunnita tálibok 1996 és 2001 közötti afganisztáni uralma alatt.


Forrás:mno.hu
Tovább a cikkre »