Tüntetésekre készülnek áprilistól a postások

Tüntetésekre készülnek áprilistól a postások

Nagyszabású tüntetésekre készülnek áprilistól a Román Posta alkalmazottai: a szervezkedésről Matei Brătianu, az állami kézbesítő vállalat beosztottjait tömörítő szakszervezet elnöke számolt be keddi sajtótájékoztatóján, amelyen egyúttal követeléseiket is részletezték.

posta_b

Brătianu elmondása szerint a tiltakozó akciókról már egyeztettek a prefektúrákkal, a továbbiakban az érintett megyék képviselőivel és szenátoraival is tárgyalnak, ezt követően pedig aláírásgyűjtésbe kezdenek az alkalmazottak kéréseinek támogatása érdekében.

„Úgy tervezzük, hogy március végéig lejárnak az egyeztetések, áprilistól pedig tüntetéseket szervezünk mindegyik megyében, illetve a távközlési minisztérium és a posta bukaresti székháza előtt – a fővárosi megmozdulásra 5–6 ezer résztvevőt várunk” – fejtette ki a szakszervezeti elnök.

„Létezik egy négy-ötszáz főből álló tumor”

Matei Brătianu a sajtótájékoztatón élesen bírálta a Román Posta jelenlegi és korábbi vezetőségét is. Úgy fogalmazott: az állami vállalatnál „van egy 400–500 személyből álló tumor – ezekre az emberekre nincs szükség, nem dolgoznak semmit, csak egyszerűen léteznek intézményi szinten”. Az érdekvédelmi szervezet elnöke rámutatott: a posta hét éve folyamatos lejtmenetben van, ez idő alatt pedig – a mostanival együtt – öt különböző igazgató vezette a vállalatot.

„Minden alkalommal, amikor a társaság élére új vezérigazgató került, saját csapatot hozott magával, ezeknek az embereknek pedig vezető beosztást adott, emellett pedig politikailag kiválasztott személyeket is kineveztek. Ez azt jelenti, hogy mindegyik új vezetővel 150–200 új alkalmazott érkezett, akikre viszont egyáltalán nem volt szükség, és ők sem dolgoztak semmit. Az igazgatók távozásával ezeknek a személyeknek körülbelül fele eltűnt, így hét év alatt egy négy-ötszáz fős daganat alakult ki. Ugyanez ment végbe egyébként akkor is, amikor új szakminisztert neveztek ki” – magyarázta Brătianu.

Hozzátette: egy ilyen alkalmazott háromszor–négyszer többet keres, mint egy postai beosztott. A szakszervezeti vezető arra is kitért: a Román Posta nyeresége csak látszólagos siker, a profit ugyanis kizárólag az elbocsátásoknak tudható be, és nem egy hozzáértő menedzsmentnek.

Béremelést és a körülmények javítását kérik

A szakszervezet többek között béremelést követel, valamint a kollektív munkaszerződésben szereplő, de évek óta nem biztosított karácsonyi, húsvéti és más ünnep alkalmával adott pluszjuttatások kiosztását. A kérések között szerepel a szintén csak papíron létező pihenőszabadság biztosítása, az állások befagyasztásának feloldása, illetve a munkakörülmények javítása, amit például új bútorokkal és korszerű munkaeszközökkel lehet elérni.

A szakszervezet szerint nagy szükség lenne a posta informatikai rendszerének kicserélésére is, hiszen a szoftvert már tizenöt éve használják, és semmilyen tekintetben nem felel meg a követelményeknek. Brătianu azt is elmondta: a kormánynak és a távközlési minisztériumnak – mint a posta tulajdonosainak – kötelezniük kellene a vállalat vezetőit, hogy minden évben megadott mértékben növeljék a vállalat bevételeit új szerződések és szolgáltatások nyomán. A Román Posta egyébként öt év folyamatos veszteségesség után első alkalommal 2014-ben volt nyereséges: 5 millió eurós profitot termelt.


Forrás:kronika.ro
Tovább a cikkre »