Tüntetéseket szerveznek a Népszabadságért

Tüntetéseket szerveznek a Népszabadságért

A sajtó fekete napja: a kormány eltaposta a nép szabadságát! – ezt írta közleményében az MSZP azután, hogy a kiadó úgy döntött: felfüggeszti a Népszabadság kiadását. Az MSZP tüntetést szervez estére a Népszabadság szerkesztősége elé. Civilek is demonstrációt szerveznek, de ők az Országház elé. Azt írják, nem kérnek a pártjelképekből. Nem terveznek szónokokat és színpadot sem, csak összegyűlnek.

A Népszabadság Magyarország legfontosabb közéleti lapjainak egyike volt, egészen a mai napig, amikor hirtelen felfüggesztették a működését – írja közleményében az MSZP. Sem demokráciában, sem normális üzleti életben nem bevett eljárás, hogy egy évtizedekig meghatározó lapot a munkatársak értesítése nélkül egyik pillanatról a másikra sötétítsenek el és tegyenek elérhetetlenné. Ez etikai és üzleti szempontból is indokolhatatlan, jogállamban ilyen nem történik – teszik hozzá. Az MSZP szolidaritását fejezi ki a lap munkatársaival – Orbán Viktor a Fidesz kicsinyes, de minden korábbinál agresszívebb politikai bosszújának áldozatai ők. Október nyolcadika a magyar sajtószabadság fekete napja – fogalmaznak. Az MSZP ezért október 8-án, szombaton este szolidaritási tüntetést hirdet a Népszabadság szerkesztősége elé.

Puccsról írnak a bezárt Népszabadság munkatársai

A lap munkatársai a közvéleménnyel egyidőben értesültek a Népszabadság kiadásának felfüggesztéséről.

“Kedves követőink! A Népszabadság szerkesztősége a nyilvánossággal egyidőben értesült róla, hogy a lapot azonnali hatállyal bezárták. Első gondolatunk, hogy ez puccs. Hamarosan jelentkezünk” – olvasható a lap Facebook oldalán.

Civilek is demonstrációt szerveznek

Nemrég megjelent egy esemény a Facebookon “Tüntetés a sajtószabadságért” címmel. A demonstráció este hatkor kezdődik és az Országgyűlés elé várják azokat, akik szerint – a Népszabadság újságíróhoz hasonlóan – puccs történt, illetve úgy érzik, csorbul a sajtó szabadság azzal, ha megszűnik az ellenzéki lap és elnémítják a kritikus hangokat.

Mint az esemény szervezője, a Média2.0 írja, azt hitték, 2014-ben az Origo szétverése vol a legalja – a portál írta meg ugyanis, hogy Lázár János arcpirítóan sok pénzért utazgatott.

„Azt hittük, nincs lejjebb. De ma egyszerűen elnémították az egyik utolsó ellenzéki újságot, mert meg merték írni, hogy Rogán Antal helikopterezett.”

Fontos: a tüntetés civil szerveződés, nem kérünk a pártjelképekből. Nem terveznek szónokokat és színpadot sem, csak összegyűlnek.

Gyurcsány: “Ilyen aljas támadás még nem érte a magyar sajtószabadságot”

Magyarország egykori miniszterelnöke, a Demokratikus Koalíció elnöke is megszólalt a Népszabadság felfüggesztése kapcsán. Gyurcsány Ferenc facebookos oldalán üzent azoknak, akik még hisznek a demokrácia erejében:

“A Népszabadság megölése a magyar demokrácia, a magyar sajtószabadság elleni legaljasabb támadás. Nincs kétségünk, a legnagyobb politikai napilap, a demokratikus Magyarország egyik legfontosabb képviselőjének elhallgattatása az Orbán rezsim egyik legaljasabb gaztette. Támogatjuk a lap szerkesztőségét küzdelmében, szolidárisak vagyunk az olvasókkal, a demokratikus Magyarországgal.”

Gyurcsány azt írja, párttársaival készen áll a lapért folytatott küzdelemben bármilyen módon részt venni.

Tiltakozik az MLP és a Párbeszéd is

A Magyar Liberális Párt szerint is “felháborító és elfogadhatatlan az a módszer, ahogy a Fidesz az ellenzéki médiát ellehetetleníti”. “A Népszabadság leépítésével a magyar demokrácia egyik fontos hírnökét vesztettük el, félő azonban, hogy a médiaháború tovább folytatódik, újabb áldozatokat szedve. Közös felelősségünk, hogy ne hagyjuk ezt”, írják a liberálisok.

A Párbeszéd közleményében így fogalmazott: “A legsötétebb történelmi időszakokra emlékeztet, ami péntekről szombatra virradóra a Népszabadsággal történt. Érteni kell ma Magyarországon mindenkinek: már az aggályoson túl van, amikor az újságírók számára nem érhető el levelezésük és gépeik, azok egy éjjel leforgása alatt ismeretlenek kezébe kerültek.”

Forrás: atv.hu, propeller.hu, origo, 24.hu

The post Tüntetéseket szerveznek a Népszabadságért appeared first on PolgárPortál.


Forrás:polgarportal.hu
Tovább a cikkre »