Tüntetés volt a szatmárnémeti sürgõsségi kórháznál egy fiatal férfi halála miatt

A helyi sajtó szerint körülbelül kétszázan tüntettek vasárnap este a szatmárnémeti sürgősségi kórház előtt amiatt, hogy egy fiatal pénteken a korábban nem megfelelő ellátás miatt életét vesztette a kórházban.

A tiltakozók egészségügyi maszkot viseltek, ezekre írták fel az üzeneteket: “a korrupció öl”, “a bürokrácia öl” vagy “a pénzéhség öl”.

A tiltakozó akciót egy fiatal orvos, Călin Culcean szervezte, aki közeli barátja volt a kórházban meghalt férfinak.

A szatmár.ro összefoglalója szerint november 20-án, hajnali 3 óra körül a rendőrök egy eszméletlen férfit találtak a Károlyi úton. Az áldozat elmondása szerint valószínűleg hátulról fejbe ütötték és kirabolták. A kórházban ellátták, majd hazaengedték. Később rosszul lett, újra kórházba került, kómába esett, majd péntek éjszaka elhunyt. A bajt az a fejsérülés okozhatta, amit még vasárnap éjszaka szerzett.

A kórház szombati közleménye szerint a beteget megfelelőképpen ellátta a szolgálatos orvos. A sürgősségin kitöltött adatlap szerint alkoholszagú volt, zavart, járása bizonytalan, de életfunkciói rendben voltak. Megfigyelés alatt tartották, ezalatt többször kijelentette, hogy haza akar menni, majd reggel édesanyja és felesége társaságában el is hagyta a kórházat. Másnap rohammentővel került vissza, otthon több rángógörcsön esett át, és 2-3 napja tartó fejfájásra panaszkodott. A koponya-CT után jobb homlok- és falcsont törést, ill. agyállomány-góc vérzést állapítottak meg az orvosok.

fotó: presasm.ro, még egy idén júniusban szervezett, az egészségügyben tapasztalható korrupció elleni tiltakozó akció plakátja

A kórház közleménye szerint a protokollt követve értesítették a Kolozsvári Idegsebészeti Klinikát, ahová a CT-vizsgálat eredményeit is elküldték. Azt a választ kapták, hogy a páciens nem szorul sebészeti beavatkozásra és kezelése a Szatmár Megyei Sürgősségi Kórházban is megoldható. A férfi az intenzív osztályra került, majd állapota rohamosan romlani kezdett – november 25-én pedig életét vesztette – idézi a szatmár.ro.

A vasárnapi tüntetésre összegyűltekhez kiment Marcela Papici kórházmenedzser is, és azt ígérte, megtalálják a felelősöket – írja a presasm.ro.


Forrás:itthon.transindex.ro
Tovább a cikkre »