Tüntetés- és felmondáshullám fojtogatja a brit egészségügyi rendszert

Tüntetés- és felmondáshullám fojtogatja a brit egészségügyi rendszert

Nagy-Britanniában már a hadsereg mozgósítását fontolgatják, hogy kezelni tudják az egészségügyi dolgozók országos szintű munkabeszüntetés-hullámát. A briteknél már számos ágazatban küzdenek sztrájkokkal, de már Angliában növérek, Angilában és Walesben pedig mentősök ezrei fenyegetőznek tömeges felmondással. Szlovákiában az elmúlt hetekben hasonló eseményeknek lehettünk tanúi.

A brit kormány többször felszólította a dolgozókat, hogy szüntessék be a sztrájkokat , mert nem engedheti meg az ország az infláció ellensúlyozásával felérő béremelést. 

“Azt üzenjük a szakszervezeteknek, hogy ez nem a sztrájk ideje, hanem a tárgyalások ideje. Ennek hiányában azonban a kormánynak készenléti tervekkel kell készülnie”

közölte Nadhim Zahawi, a brit Konzervatív Párt frakcióvezetője.

Hírdetés

Rishi Sunak, Nagy-Britannia új miniszterelnöke a Sunday Times nevű lap információi szerint azt fontolgatja, hogy korlátozza az egészségügyi dolgozók, a tanárok és a tűzoltók sztrájkjogát, sőt, gyógyszerészeket is behívhatnak a kórházakba a betegellátás erősítésre.

Skóciában 40 év után tüntetnek újra a tanárok, a bértárgyalások megszakadtak Angliában és Walesben is.

Megjegyezzük, hogy a briteknél a hivatalos narratív az, hogy minden gazdasági nehézségért kizárólag “Putyin háborúja”, tehát az orosz-ukrán háború a felelős. Részben ez magyarázza az tis, hogy a brit politika jóval távolságtartóbban vagy eleve elutasítóan nyilatkozik  az esetleges fegyverszüneti tárgyalásokról.

Körkép.sk


Forrás:korkep.sk
Tovább a cikkre »