Tünetmentes demokrácia

Nem jött be Klaus Iohannis taktikája. A legfrissebb, az április végi magyarellenes kirohanás után készült felmérések egyetlen százaléknyi javulást sem jeleznek az államfő szeretett pártjának megítélésében.
A járványba vagy inkább a járványellenes cirkuszba belefáradt embereknek a magyarok gúnyolása és a szociáldemokraták szidalmazása unalmas, lejár lemezt jelent. Márpedig ennél sokkal többet a „penele”-kormány államfőstől sem tud felmutatni. „Lucovid” Orban csapata továbbra is bolyong a maszkos, Arafatos, sürgősségis útvesztőben, miközben Európa nagy része már jó ideje a gazdasági válság elleni megoldásokon, a lakosság elszegényedésének meggátolásán dolgozik.

Hírdetés

Az egészben a legmegdöbbentőbb az, hogy Iohannisék minden jel szerint tényleg azt hiszik, jól csinálják a dolgukat. Tanácsadóik, saját politikai ösztöneik, de paraszti eszük sem ébreszti végre rá őket arra, hogy az európai parlamenti sikerüknek, az elnökválasztáson aratott győzelemnek egy rajtuk kívül álló szereplő volt a kovácsa: az önsorsrontás nagymesterének számító Szociáldemokrata Párt (PSD), a „peszede”. A liberálisok most hatékony kormányzás helyett a hatalomból folytatnák az ellenzéki politikát. Sikertelenségükért mindenki más hibás, csak ők maguk nem.

Amíg ez csupán egy rossz politikai taktika, addig mélyebben kár is foglalkozni vele. De az elhibázott stratégiánál és a rossz kormányzásnál van egy sokkal nagyobb probléma Iohannisszal, s az ő kormányával. Úgy kommunikálnak, és – ami jóval veszélyesebb – úgy is élnek a hatalommal, mintha ők lennének az igazság, a demokrácia egyedüli birtokosai. Ha a négy évvel ezelőtti demokratikus választásokon megválasztott parlament tagjainak többsége nem a kisebbségben lévő kabinet szájíze szerint tesz, akkor a „vörös pestis” képviselőinek, illetve csatlósainak aknamunkájáról van szó. Egyhangú szavazással ítél az alaptörvénnyel ellentétesnek egy jogszabálynak nevezett fércmunkát az alkotmánybíróság? A „peszede” politikai csápja lépett akcióba – dörög az arrogáns hatalmi érv. Ha újságírók teszik szóvá a kormányzat hozzánemértését, ők nyilvánvalóan a PSD oligarcháinak lefizetett zsoldosai.

Tüntetnek néhányan a szerintük szabadságjogokat sértő hatalmi járványkezelés ellen? Azonnal beindul az olajozott gépezet: baráti újságcikkek, „elemzői” vélemények, „európéer” politikusi állásfoglalások kórusban ismételgetik: az, aki demonstrál, elege van a sürgősségi, vész- meg egyéb helyzetekből, vagy uram bocsá’ nem visel maszkot: oroszbérenc. Európa-ellenes, Putyin embere. Bármikor odaadja Erdélyt Orbán Viktornak. Szóval Iohanniséknál csak az a demokrata, aki velük van. A többi, az minimum gyanús. Mint ez a diszkriminációellenes izé. Tanács, vagy mi. Amelyik képes volt ötezer lejre megbüntetni az országot olykor magyar köszöntéssel, időnként pedig felemelt mutatóujjával oly bölcsen irányító Elnököt.


Forrás:kronikaonline.ro
Tovább a cikkre »