Tumran készítés ,,szakszerűen”

Tumran készítés ,,szakszerűen”

A somorjai Varkocs zenekar frontembere, Turtev Erik szeret kísérletezni – főleg akkor, ha zenei hangszerekről van szó. Legutóbbi előadásuk alkalmával egy ősi doromb fityegett a kezében, amelyet saját maga készített. Az elkészítése során Eriknek rögtönöznie kellett, mert a feltételek nem voltak éppen kedvezőek a számára, de éppen ez volt benne érdekes.

Mit kell tudni a hangszerről, amelyet saját magad készítettél?

A hangszer a Manysi népcsoport különleges csont dorombjának bambusz másolata, amelyet a Csallóközi Múzeum Obi ugorok: mesélő múlt, jövőt kereső jelen című kiállításának megnyitójára készítettem. A dorombot a manysik Tumran-nak hívják, s itt nem a klasszikus doromb formára kell gondolni, hanem egy testből kifaragott, úgynevezett rángatós ajakdorombra – ezek a doromb legősibb fajtái, amelyek csupán egy pár ősi népnél maradtak fenn.

Milyen nehézségeket tapasztaltál a készítés során?

Elsősorban az anyaghiánnyal kellett megszenvednem, ugyanis a Csallóköz nem dúskál rénszarvasokban – mivel a hangszert tradicionálisan rénszarvas bordából készítik. Sajnos a disznó vagy marha csonttal sem volt időm kísérletezni, ezért választottam a bambuszt, mert ebből az anyagból már készítettem furulyákat és dorombokat is. Az volt a bökkenő, hogy egyáltalán nem ilyen formában és ilyen típusú hangszert, de mégsem volt számomra ismeretlen az anyag működése.

Hírdetés

Volt valamilyen mintád, amely szerint elkészítetted a dorombot?

A Google fordítóban oroszra lefordított: Tumran készítés/ Tumran múzeumi darabok címszavak böngészésével töltöttem a szabadidőm, amely segítségével elég sok képet és hanganyagot találtam, így el tudtam indulni. Egyébként ilyenkor legjobb a megérzésekre hagyatkozni. Sokan nem gondolnák, ám egy ilyen kis hangszer elkészítése jóval nehezebb, mint egy klasszikus, hatlyukú népi furulyáé. Számomra az volt hihetetlen, hogy ezek a népek mindenféle fűrész, fúró, véső nélkül – a múlt században – még kőkorszaki szintű segédeszközökből készítették a Tumrant.

Használtad már a koncertek során?

Az említett kiállításon használtam először a dorombot, de egyedi hangja miatt az együttesemmel biztosan fogjuk még szerepeltetni, mivel nagy sikere volt a hangszernek. Nem mellesleg a muzsikánk dorombos zenékre épül, így mindenképpen kihívás lesz jól megszólaltatni az új ,,játékszeremet”.

Több hangszert (nem csak dorombot) is szeretnél készíteni a továbbiakban?

Nagyon szeretnék, de sajnos a zenekar és a munkám elveszi minden szabadidőmet. A terv az, hogy megélem valahogy a nyugdíjas kort (nevet), és csakis kizárólag hangszerkészítéssel fognak telni a napjaim. Emellett szeretnék fiatalokat tanítani, mind muzsikálni, mind elkészíteni velük ezeket az ősi hangszereket – számomra az a legfontosabb, hogy ezek a kincsek tovább éljenek. Aki ismer, tudja, hogy ez az életem. Elsősorban nem is az a fontos, hogy a tradicionális hagyományokat tovább adjam. Annak sokkal jobban örülök, ha a fiatalok dorombon technót imitálnak, rap zene alá használják, vagy a rockzenébe ültetik azt. Ami fontos, hogy ne vesszenek feledésbe ezek a tradíciók, s fokozatosan épüljenek be a kultúránkba.


Forrás:ma7.sk
Tovább a cikkre »