Túlzsúfolt órarend, sok tananyag

Túlzsúfolt órarend, sok tananyag

A pedagógusok és a szülők is úgy vélik, túlzsúfolt a diákok órarendje, a házi feladatok elkészítésén kívül pedig hétköznapokon alig marad szabadidejük.

nehez-iskolastaska-mcs-6_or_b

Átlagosan több mint 30 tanórát töltenek a diákok az iskolában, a túlzsúfolt órarend miatt pedig az otthoni tanulásra, felkészülésre is sok időt kell fordítani. Az oktatási kérdésekkel foglalkozó úgynevezett PISA-vizsgálat (Programme for International Student Assessment) felméréséből kitűnik, hogy Románia azon országok egyike, ahol a pedagógusok a legtöbb iskola utáni feladatot hagyják fel a diákoknak. A felmérés arra mutat rá, hogy Romániában heti hét órát töltenek el a diákok a házi feladatok megoldásával, míg például Finnországban hetente alig három órát szánnak az iskolások a másnapi felkészülésre.

Tekintetbe véve az általános és középiskolás diákok heti óraszámainak mennyiségét, az otthoni felkészülésre szánt idő sok esetben meghaladhatja az ideálist – hívta fel a figyelmet Hodgyai László, a Hargita megyei tanfelügyelőség matematika szakos tanfelügyelője. Példaként említette, a hetedikes magyar diákoknak harmincnál több tanórájuk van egy héten, öttel több, mint az ugyanilyen korú román iskolásoknak.

„Tehát ha ezek a diákok mindenből fel akarnak készülni délután és a házi feladatokat is meg akarják oldani, alig marad szabadidejük. Sok ez az óraszám” – vélekedett a tanfelügyelő. Rámutatott azonban, a jelenlegi tanügyi rendszerben nem lehet kiiktatni a házi feladatokat. „Például ha a matematikára, azaz saját tantárgyamra vonatkoztatok, elengedhetetlenül szükségesnek tartom az iskola utáni gyakorlást. Ahhoz, hogy a diák haladjon, megértse, begyakorolja az anyagot, otthon is kell dolgoznia, mivel az órákon nincs elegendő idő” – fogalmazott a szakember.

Nyilvánvaló, hogy sok a tananyag, túl sokat követelnek a diákoktól órákon, ebből a szempontból a házi feladatok még jobban megterhelik a tanulókat – mondta kérdésünkre egy általános iskolásokat tanító magyar szakos tanárnő. Kifejtette, ennek ellenére a jelenlegi tanügyi rendszerben elengedhetetlen a fejlődéshez az iskola utáni gyakorlás, főképp a fontosabb tantárgyakból. „Bizonyos fejezeteknél például nincs idő arra, hogy csak az órákon gyakoroljuk. Muszáj otthonra is feladatokat hagyni” – szögezte le. Mint mondta, azért pozitív hozadéka is van a házi feladatoknak, például vannak olyan gyakorlatok, amelyek kiválóan fejlesztik a tudást és a kreativitást. Viszont vannak tantárgyak, amelyekből fölösleges a házi feladat. „Jó lenne csökkenteni a gyerekektől elvárt tanulnivalót, így több idejük maradna élvezni a gyermeki lét örömeit” – fogalmazott.

Egy neve elhallgatását kérő csíkszeredai szülő szerint inkább a házi feladatok mennyiségével van probléma. „Volt példa, hogy a nyári vakációra hagytak fel a középiskolás fiamnak olyan matematika feladatsort, amelyet két hét alatt sem lehetett megoldani. Ez túlzás, még akkor is, ha matematika profilú osztályba jár a gyerekem. S ha azt is figyelembe vesszük, hogy még magánórákat is kell venni, ahhoz, hogy megfelelőképpen fel lehessen készülni, akkor a jelenlegi óraszám több, mint sok” – mondta a csíkszeredai édesapa.

Amint arról a Krónika is beszámolt, Mircea Dumitru oktatási miniszter nemrég arról beszélt, óriási előrelépést jelentene, ha a diákok még az iskolában el tudnák készíteni házi feladataikat, otthon pedig már nem kellene a tanórákra készülniük. „A diákok túl sok időt töltenek a házi feladat megoldásával és az otthoni tanulással, ez már megengedhetetlen szint. Hazamennek órák után, de továbbra is az iskolával kell foglalkozniuk” – fogalmazott a tanügyminiszter.


Forrás:kronika.ro
Tovább a cikkre »