Túlzó hajápolási reklámok miatt bírságolt a GVH

Megalapozatlan, túlzó hatásokkal is reklámozta Alpecin hajápolási termékeit a Gazdasági Versenyhivatal döntése szerint a Medimprove Marketing Kft. és a Dr. Kurt Wolff GmbH & Co. KG, a jogsértésért ötmillió forint bírságot szabtak ki az utóbbi cégre – közölte a versenyhivatal az MTI-vel pénteken.

A kizárólagos forgalmazó Medimprove Marketing Kft.-re nem róttak ki bírságot, mivel nem vett részt a reklámok megrendelésében, kialakításában, bár a felelősségét megállapították a jogsértéssel összefüggésben. A GVH kizárólag a hirdetések tartalmát kialakító, költségeit viselő Dr. Kurt Wolff GmbH & Co. KG-re szabott ki bírságot.

Az eljárásban érintett Alpecin termékcsalád tagjai elsősorban férfiaknak szánt hajápolási és hajhullás elleni termékek, mindegyik kozmetikumnak minősül.

Megtévesztés

A hivatal úgy ítélte meg, hogy a vállalkozások több igazolt és jogszerű állítást közöltek az Alpecin termékcsaládról reklámjaikban. A GVH a fogyasztói üzenetek többségéről megállapította, hogy nem jogsértő, így például nem kifogásolható, hogy hatásos a termék a hajhullás leggyakoribb okai ellen, az úgynevezett androgenetikus és stressz okozta hajhullás ellen, és erősíti a meglévő hajhagymákat.

A Gazdasági Versenyhivatal megállapította ugyanakkor azt is, hogy a hirdetésekben megjelent egyes állítások túlzók voltak a rendelkezésre álló bizonyítékokhoz képest. A GVH döntése szerint a vállalkozások honlapjukon, hirdetéseikben megtévesztően hirdették a kozmetikumokról 2014 augusztusától 2016 júliusáig, hogy alkalmasak és használhatók egyebek között valamennyi ok miatt kialakuló hajhullás ellen, a foltos hajhullás kezelésére, hajnövesztésre, azaz új hajhagymák növesztésére, és ugyanolyan hatékonyak bármely korosztály számára, beleértve az időskorúakat is, továbbá a biológiai folyamatok megváltoztatására, az őszülés meggátolására.

Elismerték a jogsértést

A GVH a bírság kiszabásakor enyhítő körülményként vette figyelembe, hogy a vállalkozások felhagytak a jogsértő üzeneteket is tartalmazó hirdetések közzétételével a versenyfelügyeleti eljárás megindítása előtt, illetve az eljárás idején, és elismerték a jogsértést az előzetes álláspont megismerését követően.


Forrás:mno.hu
Tovább a cikkre »