Túlórapénz: bűnvádi eljárás indult a román csendőrség parancsnoka ellen

Túlórapénz: bűnvádi eljárás indult a román csendőrség parancsnoka ellen

Korrupció gyanúja miatt beidézte csütörtökön az Országos Korrupcióellenes Ügyosztály (DNA) Bogdan Enescu ezredest, a Román Csendőrség főparancsnokát.
A korrupcióellenes ügyészek gyanúja szerint Enescu több korábbi csendőrségi vezető, Ionuţ Cătălin Sindile ezredes és Constantin Florea tábornok társaságában törvénytelenül vett fel több száz órányi túlórapótlékot. Az állami költségvetésnek okozott kár meghaladja a 80 ezer lejt. A nyomozó hatóság csütörtökön késő délután bejelentette, hogy bűnvádi eljárást indított Bogdan Enescu hivatali hatáskör túllépése miatt. 

Enescu nem volt hajlandó részleteket elárulni az ügyről, arra hivatkozva, hogy a nyomozás még nem nyilvános.

Hírdetés

Azt ugyanakkor kijelentette, hogy ártatlannak tartja magát. A DNA-székházból távozóban kijelentette: nem mond le, mivel ez nem indokolt, és közölte, azt szeretné, ha minél hamarabb fény derülne az ügy hátterére. Sindile, a Román Csendőrség volt parancsnoka a DNA székházától való távozásakor újságírói kérdésre elmondta, gyanúsítottként hallgatták ki a túlórázásért felvett összegek kapcsán. „Nem mondhatok többet, mert a nyomozás folyamatban van. Ami engem illet, én csak egy kérést nyújtottam be a törvény által előírt túlóradíjak kifizetésére” – tette hozzá a csendőrség volt vezetője. 

A nyomozás azt követően indult, hogy a bukaresti belügyminisztérium főosztálya ellenőrzéseket hajtott végre a csendőrségnél, a vizsgálat lezárulta után pedig feljelentést tett a DNA-nál. Az ügyészek hivatali visszaélés miatt nyomoznak.

Belügyi források szerint csak Enescu több mint 4 ezer lejnyi túlórapótlékot utalt ki magának mintegy 900 órányi túlóráért, anélkül, hogy ezt felettese, Bogdan Despescu jóváhagyta volna. A munkatörvénykönyv szerint amennyiben túlórázott, egy alkalmazott szabadnapokra jogosult. Ha azonban a túlóra elvégzését követő hatvan napon belül nem kap szabadnapokat, a túlórákat ki lehet fizetni, de erre is van egy felső határ: 180 óra évente. Enescu viszont ezt sem tartotta tiszteletben.


Forrás:kronikaonline.ro
Tovább a cikkre »