Túlélte a merényletet a korábbi nagymufti

Merényletet kíséreltek meg Egyiptom korábbi nagymuftija, Ali Dzsoma ellen pénteken, de a vallási vezető sértetlenül túlélte a támadást – közölték biztonsági források és az állami televízió.

Két ismeretlen, motoron érkező férfi nyitott tüzet az iszlám jogtudósra – Egyiptom 2003 és 2013 közötti főmuftijára –, aki éppen egy mecsetbe igyekezett. Dzsoma sértetlenül megúszta a támadást, egyik testőre viszont kisebb sebet kapott a lábán. A fegyveresek elmenekültek a merénylet helyszínéről.

A volt nagymufti a helyi televíziónak elmondta: a támadást követően megtartotta tervezett hitszónoklatát.

A miszticista irányzat követője

Hasonlóan Egyiptom számos más vezető vallási személyiségeihez, Dzsoma is az iszlám miszticista irányzatának, a szúfizmusnak a követője, amelyet a puritán muszlimok, különösen pedig a keményvonalas iszlamista csoportok elutasítanak.

Dzsoma emellett szókimondó bírálója az iszlamista csoportoknak, így a Muzulmán Testvériségnek is, amely szervezetet az egyiptomi hadsereg puccsa távolított el a hatalomból 2013-ban Mohamed Murszi volt elnökkel együtt. A korábbi nagymufti közel áll Abdel Fattah asz-Sziszi egyiptomi államfőhöz is, aki a Murszit eltávolító államcsínyt vezette.

A nagymufti egyebek mellett vallási kérdésekben foglalhat hivatalosan állást, illetve nem kötelező jellegű véleményt fogalmazhat meg súlyos bűncselekmények elkövetőinek megbüntetéséről.

A sikertelen merénylet elkövetőjeként egyetlen szervezet sem jelentkezett.

Harc az IÁ ellen

Egyiptom küzdelmet folytat az Iszlám Állam terrorszervezet sínai-félszigeti ága ellen, az összecsapásokban eddig több száz rendőr és katona vesztette életét, míg a dzsihadisták számos merényletet követtek el Kairóban, és az észak-afrikai ország más városaiban is.


Forrás:mno.hu
Tovább a cikkre »