Túlélte a járványkezelés és az olimpia miatti bizalmatlansági indítványt a japán kormány

Túlélte a járványkezelés és az olimpia miatti bizalmatlansági indítványt a japán kormány

A japán kormány túlélte kedden a bizalmatlansági indítványt, amelyet azért terjesztett be ellene az ellenzék, mert szerintük a kabinet nem megfelelően kezelte a koronavírus-járványt, és mert nem értenek egyet azzal, hogy a járványhelyzet ellenére továbbra is ragaszkodik az egy hónap múlva esedékes tokiói nyári olimpiai játékok megrendezéséhez.

Miután a kormánykoalíciónak, a Szuga Josihide miniszterelnök vezette Liberális Demokrata Pártnak (LDP) és a Komeitónak többsége van a képviselőházban, leszavazták az ellenzéki indítványt.

Az ellenzék,

amely ugyan képes volt elindítani a bizalmatlansági indítványt, de meglehetősen töredezett,

folytatni akarta a vitát a témában a parlamenti ülésszak meghosszabbításával,

de a kormánypárti képviselők leszavazták ezt is.

Hírdetés

Szuga a szavazás előtt késznek mutatkozott arra, hogy ha az indítvány megkapja a többségi támogatást, akkor feloszlatja a parlamentet. Mindazonáltal legfontosabb feladatának a járvány elleni védekezést tekinti – mondta.

Tokióban még mindig egészségügyi veszélyhelyzet van a koronavírus-járvány miatt.

A miniszterelnök mandátuma kormányfőként és pártelnökként szeptember 30-án jár le, és emiatt ki kell írnia az alsóházi választásokat legkésőbb október 21-ére. Megfigyelők szerint az olimpia vége előtt nem fogja ezt megtenni. Azt is valószínűsítik, hogy az LDP újra megnyeri a választásokat.

Szugának mandátuma elején 70 százalékos támogatottsága volt, de ez elolvadt – most már csak mintegy 37 százalékos – a sorozatos botrányok miatt.

Ezek oka a pártbeli nepotizmus, az ügyetlen járványkezelés és a lassan beinduló tömeges oltás volt. Bírálatot váltott ki ragaszkodása a tokiói olimpia megtartásához is.

Több közvélemény-kutatás eredménye szerint a japánok többsége amellett van, hogy halasszák el vagy egyenesen töröljék a játékokat.


Forrás:ma7.sk
Tovább a cikkre »