Túlélte a furcsa közjátékot a Fico-kormány

Másfél hétig tartó vita után kedd este jóváhagyta a pozsonyi parlament az új kormányprogramot, és ezzel bizalmat szavazott Robert Fico harmadik kormányának.

A kormányprogramot 79 igen szavazattal 61 nem ellenében, két képviselő tartózkodása mellett hagyta jóvá a 150 fős törvényhozás, melynek tagjai közül 142-en voltak jelen a voksoláson.

Ahhoz, hogy Robert Fico új kormánya bizalmat kapjon, egyszerű többségre, 76 voksra volt szüksége. A négypárti – a Robert Fico vezette Irány-Szociáldemokrácia (Smer-SD), a Szlovák Nemzeti Párt (SNS), a Most-Híd vegyes párt és a szlovák parlamentbe legkisebb pártként bekerült Háló (Siet) alkotta – kormánykoalíciónak 81 képviselője van.

Meglepő volt a vita

Bár a kabinet már április 13-án jóváhagyta a kormányprogramot, s az is borítékolható volt, hogy a dokumentum a parlamentben is zöld jelzést kap, a szavazást megelőző vita mégis viszonylag hosszú, s helyenként igencsak hangos volt. Ez utóbbi a pozsonyi parlamentben ugyan távolról sem számít rendkívülinek, a dokumentum jóváhagyását azonban ezúttal két, valóban rendhagyó jelenség is kísérte.

Az egyik az volt, hogy a kormányprogramot nem a kormányfő terjesztette a plénum elé, mivel az időközben sikeres szívműtéten átesett Robert Fico lassan két hete kórházban van. A másik rendkívüli eseménynek, méghozzá annak, hogy a kormányprogramról szóló szavazást nem a házelnök vezényelte le, szintén betegség volt az oka: Andrej Danko parlamenti elnök hétfőn gyomorműtéten esett át.

Ezek a fő pontok

A jóváhagyott kormányprogramban négy fő politikai elképzelés jelent meg: a munkanélküliség elleni harc, amelynek keretében 100 ezer új munkahely megteremtését és a munkanélküliségi ráta 10 százalék alá csökkentését tűzte ki célként a kabinet, a regionális, ezen belül is a leginkább elmaradott régiók fejlesztése, a korrupció elleni küzdelem, valamint a működőképes, szolgáltató állam megteremtése, amelynek keretében a kormány főként az oktatás- és az egészségügy fejlesztésére összpontosít. A kormányprogram főbb gazdasági jellegű célkitűzései közé tartozik a jogi személyek jövedelemadójának 21 százalékosra való mérséklése, illetve a közkiadások 2020-ig történő nullszaldóssá tétele.

Az új kormány kevesebb mint három héttel a március 5-én tartott parlamenti választások után állt fel. A Robert Fico vezette Irány – Szociáldemokráciának (Smer-SD) a miniszterelnökön és helyettesén kívül hét minisztere van, köztük az olyan kulcsfontosságú tárcák, mint a külügyi, belügyi és a pénzügyi szaktárca. A koalíció második legerősebb pártja a Szlovák Nemzeti Párt (SNS) három, a Bugár Béla vezette Most-Híd vegyespárt kettő, a Háló (Siet) pedig egy minisztériumot kapott.


Forrás:mno.hu
Tovább a cikkre »