Túlbuzgóak a prefektusok, különösen figyelnek a magyar vezetésű önkormányzatokra

Túlbuzgóak a prefektusok, különösen figyelnek a magyar vezetésű önkormányzatokra

Túlbuzgónak tartják a helyi közigazgatásban dolgozó illetékesek a prefektúrákat, amelyek az utólagos számonkérés alól mentesülve támadják meg kedvük szerint a helyi és megyei tanácsok által elfogadott határozatokat. Ezzel sokszor anyagi kárt okoznak a közösségnek.
Megkétszereződött az elmúlt öt évben Háromszéken a prefektúra által kifogásolt, ennek nyomán pedig törvénytelennek ítélt helyi és megyei tanácshatározatok, polgármesteri rendeletek száma. A közigazgatásban dolgozó illetékesek szerint azonban ebből nem kell arra következtetni, hogy az önkormányzatok rosszul végzik a munkájukat,

sokkal inkább arról lehet szó, hogy a kormányhivatalok túlbuzgóak, sokszor épp a kisebbségi nemzeti érdekeltségű határozatokat kifogásolják, ráadásul nem is vonhatóak felelősségre.

A prefektúrák ugyanis jogilag akkor sem kérhetőek számon, ha a közigazgatási bíróság úgy ítéli meg, alaptalanul akadékoskodtak.

Erre Horváth Anna, Kolozsvár volt alpolgármestere, az RMDSZ önkormányzatokért felelős ügyvezető alelnöke hívta fel a Krónika figyelmét. Mint rámutatott: a prefektúrák kifogása nyomán törvénytelennek ítélt határozatokra vonatkozó statisztikák nem reálisak, amíg Romániában az ellenőrző szervek nem tartoznak senkinek felelősséggel akkor sem, ha alaptalanul akadályozzák a helyi közigazgatási munkát. Holott, amikor a kormányhivatal megtámad egy elfogadott dokumentumot, annak hatályát a jogerős bírósági ítélet meghozataláig felfüggesztik, ez akár anyagi károkat is okozhat a közösségnek.

Amennyiben a bíróság a helyi közigazgatási egység javára dönt, ennek semmilyen következménye nincs a prefektúrára nézve – hangsúlyozta Horváth Anna.

Hozzátette: hasonló a helyzet a számvevőszékkel is. Ilyen körülmények között történhet meg például, hogy a Fehér megyei prefektúra túlzás nélkül szinte mindegyik nagyenyedi tanácshatározatot megtámadja, ennek hátterében a volt alpolgármester szerint minden bizonnyal a nemzeti liberális párti (PNL) polgármester iránti „szimpátia” állhat. „Jó, hogy a prefektúra gondos, őrző figyelme mellett megelőzhetőek a törvénytelenségek, ám felelősséggel kellene dönteniük, és következményekkel kellene járnia annak, ha tévednek, így alaposabban mérlegelnének” – magyarázta Horváth Anna.

Hasonlóan vélekedik Antal Árpád sepsiszentgyörgyi polgármester, a székelyföldi regionális önkormányzati tanács elnöke, aki egyetért azzal, hogy túlbuzgóság tapasztalható a prefektúrák részéről, szerinte ugyanakkor kettős mérce is tetten érhető, hiszen a kormánymegbízottak elsősorban a magyar elöljárók, nem pedig a szociáldemokrata (PSD) polgármesterek, tanácselnökök által vezetett önkormányzatok munkájának szentelnek kiemelt figyelmet.

Horváth Annához hasonlóan Antal Árpád is kitért arra, hogy ez a jelenség más központi intézmények, például a számvevőszék, illetve Kovászna megyében a fogyasztóvédelmi hatóság esetében is megfigyelhető.

A székelyföldi elöljáró rámutatott: alkotmánybírósági döntés született arról, hogy a prefektúrák nem vizsgálhatják egy helyi döntés célszerűségét, szigorúan csakis a törvényességi szempontokat vehetik figyelembe, ezt azonban gyakran figyelmen kívül hagyják. Antal példaként azt hozta fel: a kormányhivatalnak nem áll hatáskörében felülvizsgálnia azt, hogy egy tervezetet a testület 15 vagy 45 napos közvitára ír ki, ennek eldöntése az önkormányzat feladata. A polgármester hangsúlyozta:

a prefektúrák minden olyan döntést kiemelt figyelemmel kísérnek, amely a nemzetpolitikára vagy a magyarországi támogatásokra vonatkozik.

„Minden olyan határozatot, amelyben a magyar érdek vagy a magyarországi támogatás jelen van, kiemelten figyelnek. Például a Sapientia Erdélyi Magyar Tudományegyetemre, a Székely Mikó Kollégiumra vagy a Székelyföldi Jégkorong-akadémiára vonatkozó dokumentumokat” – magyarázta Antal Árpád.

Ehhez képest nem talál magyarázatot a törvénytelennek ítélt tanácshatározatok számának növekedésére Ladányi László Zsolt, aki Hargita megye alprefektusa, majd prefektusa is volt néhány éve.


Forrás:kronika.ro
Tovább a cikkre »