Túlaggódják az önálló zálogjog bevezetését?

Az önálló zálogjog alkalmazása könnyítés a banknak és az adósnak is, csaknem fél százalékkal alacsonyabb kamatozású hiteleket tesz lehetővé – mondta az igazságügyi tárca parlamenti államtitkára az M1 csatornán csütörtök reggel.

Az önálló zálogjog esetén nemcsak az adós nyújt fedezetet az ingatlan rendelkezésre bocsátásával a banknak, hanem a bank is felhasználhatja ezt a fedezetet, hogy olcsóbb forráshoz jusson, olcsóbb hitelt tudjon nyújtani az adósoknak – fejtette ki Völner Pál. A mögöttes jogintézmény a bank és a bankot finanszírozó jelzálogbankok között áll fenn – emlékeztetett.

Az államtitkár az önálló zálogjog ismételt bevezetésével kapcsolatos aggodalmakra – miszerint az adóssal szemben más is felléphet jogosultként, és kétszer érvényesítik a tartozást – azt felelte: erre megfelelő szabályozást nyújt a polgári törvénykönyv (Ptk.) módosítása. Ha az adós igazolni tudja, hogy megfizette a tartozást vagy annak valamely részét, akkor már nem követelhető tőle a jövőben – mondta.

Völner Pál megjegyezte, hogy az adós a jogviszonyba nem lép be. A 2013-as Ptk. szintén tartalmazta a jelzálog szabályozását, akkor sem érzékelték az ügyfelek a mögöttes intézményt a piaci ügyletek mögött – mondta.


Forrás:mno.hu
Tovább a cikkre »